LuisterboekenHugo Blom

Een niet-spirituele les over het voorlezen van je eigen boek: dat is niet altijd een goed idee

null Beeld Sabine Van Wechem
Beeld Sabine Van Wechem

Of je nu dj of stiltetrainer bent, je eigen boek voorlezen is niet altijd een goed idee.

Net toen Willem Engel in de microfoon van een verslaggever zijn kortstondige triomf over de Staat der Nederlanden met het volk mocht delen en verkondigde dat nog diezelfde avond de massa weer hossend op straat zou staan, wat ik alleen al vanwege het regenachtige weer betwijfelde, las ik dat we in de Maand van de Spiritualiteit leven. Het was even aan me voorbijgegaan, aan u misschien ook omdat u bezig was met aardsere zaken als vriespluimen en zwartijs, maar inmiddels zijn we allemaal weer op aarde. Hoogste tijd om het hoofd in de wolken te steken. En wie kan ons daar beter bij helpen dan Giel Beelen? Nou, vrijwel iedereen, zou het antwoord kunnen zijn, maar iedereen heeft niet het essay bij de Maand van de Spiritualiteit geschreven én voorgelezen. Ja, daar staan we met de mond vol tanden.

DJ Giel scheef Kukuru – De tien grootste levenslessen tot nu toe. Geen opzienbarende ondertitel, want spirituele boeken hebben vaak een cijfer in de titel, meestal iets met de vijf beste, de zeven mooiste, enzovoort. Ik bleef haken bij dat ‘tot nu toe’. Er komt dus nog meer. Lijkt me nergens voor nodig, tien is echt meer dan genoeg. Giel opent zijn voorleessessie met een ingenieus trucje door zelf alle bezwaren en ongeloof uit te spreken die aan hem zouden kunnen kleven als schrijver van het essay bij deze Maand. Zijn stem is overbekend natuurlijk, en heel professioneel. Althans, daar ging ik voetstoots van uit. Maar je eigen essay voorlezen is toch weer iets anders dan uren achter elkaar doorkletsen in de radiomicrofoon. Dit had allemaal wat scherper gekund. Toch nog een les erbij.

null Beeld Kosmos
Beeld Kosmos

Aan de iets serieuzere kant is er de winnaar van het beste spirituele boek van het jaar, De kracht van rust – 8 (!) tegendraadse lessen over werk en het goede leven van Mirjam van der Vegt. Zij is niet alleen schrijver, maar ook stiltetrainer. Was denk ik mooi geweest wanneer het voorlezen van het boek een soort 4’33” van John Cage in extenso was geweest, maar het is vijfenhalf uur voorlezen door de auteur zelf. Heb ik al vaker gezegd: dat is niet altijd een goed idee, of je nu dj of stiltetrainer bent.

null Beeld Ten Have
Beeld Ten Have

De dood van een van de leden van de spirituele Woongroep Contact & Muziek uit Utrecht, die niet in stilte maar wel zonder voedsel probeerde te leven, inspireerde Gerda Blees tot het schrijven van de roman Wij zijn licht, waarin ze het verhaal vanuit verschillende perspectieven vertelt. Alle betrokkenen, maar ook levenloze zaken mogen hun visie op de gebeurtenissen geven. Maartje van de Wetering, een frisse, zakelijke stem, leest voor.

null Beeld Podium
Beeld Podium

Niet spiritueel, maar wel opgebouwd uit getuigenissen is het vorige week verschenen ‘luisterboek’ Six Stories van Matt Wesolowski, en ik zet het tussen aanhalingstekens omdat we hier met een nieuwe variant te maken hebben. Een mix van audioboek en podcast, slim in elkaar gestoken en voorgelezen/gespeeld door een cast van veertien acteurs. Wesolowski’s boek verscheen al in 2016 en vormde het begin van een reeks van inmiddels vijf titels waarin hij – dat is thrillerschrijvers eigen – volgens beproefd recept te werk gaat. In dit eerste deel draait het om de dood van een jongen in 1997 en vervolgens om de host van een podcast, die in een serie van zes interviews in 2017 probeert te achterhalen wat er gebeurd is. Meer mag ik over een thriller natuurlijk niet zeggen en de namen van de acteurs noem ik ook niet. Veel leuker om die zelf te herkennen, dat scherpt de geest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden