Een niet-lezend jongetje wordt nooit een lezende man

Een huis vol boeken, maar broertjelief liet ze links liggen. Liever urenlang gamen en desnoods een samenvatting lezen. Tot een paar jaar geleden.

Jet Steinz
null Beeld anp
Beeld anp

Ik ben opgegroeid in een huis vol boeken. Heerlijk vond ik dat, maar mijn drie jaar jongere broertje liet het tamelijk koud. Terwijl ik kinderboeken, young adult novels en uiteindelijk romans verslond, speelde Jan liever met Lego en Kapla. Wanneer we met vakantie gingen, namen onze ouders en ik stapels leesvoer mee - Jan weigerde ook maar één boek in zijn tas te stoppen.

Vooroordeel 6: Een niet-lezend jongetje wordt nooit een lezende man

Oordeel: soms wel

Mijn vader, in totale verwarring dat iemand met zoveel tijd zo weinig zin in lezen had, smeekte hem verstandig te zijn of zorgde stiekem zelf voor een nood-Thea Beckmannetje. 'Zie je wel!' riep mijn vader, als Jan toch maar aan dat ene boek begonnen was en het misschien zelfs uitgelezen had, 'en nu heb je niets meer!' Maar Jan haalde zijn schouders op. Hij vermaakte zich wel.

Dat lezen komt vast nog - later, hoopten mijn ouders. Maar mijn broertje werd ouder en in plaats van dat hij het licht zag en met een boek op de bank ging zitten, kocht hij een X-Box en verschanste zich steeds vaker op zijn kamer om urenlang te gamen. Voor zijn mondeling Nederlands baseerde hij zich op de samenvatting van Advocaat van de hanen. Mijn ouders legden zich erbij neer. Jammer, maar helaas.

Tot een paar jaar geleden. Jan was al een tijdje aan het studeren toen er langzaam verandering in zijn gedrag optrad. Ineens legde hij een nog nooit vertoonde belangstelling voor de boekenkast aan de dag, als hij bij mijn ouders kwam eten. 'Heb je leestips voor me?', vroeg hij aan mijn vader, die zijn blijdschap nauwelijks kon verbergen en gretig met een speciaal voor hem samengesteld lijstje boeken kwam.

Vooroordelen over lezende mannen

Geef vader morgen een boek! Of niet, want mannen houden niet van lezen, zeker niet van romans. Dit vooroordeel en andere vindt u hier, net als de andere boekentips van Maxim Hartman. Mocht u het toch nog aandurven een boek voor Vaderdag te kopen.

Toen ging het snel. Als een razende sloeg Jan aan het lezen, twintig leesloze jaren inhalend. The Catcher in the Rye, Turks Fruit en De avonden, maar ook dikke pillen als Le Comte de Monte-Cristo en The Bonfire of the Vanities. Hij leest minstens een boek per week; korte romans heeft hij uit in een dag. Zijn leeshonger is zo groot, dat hij zelfs een keer Ritalin heeft proberen te krijgen om nog geconcentreerder en sneller te kunnen lezen.

Over de redenen van deze transformatie tasten onze ouders en ik vooralsnog in het duister. Aan zijn vrienden kan het niet liggen. 'Goochel... Dode zielen... WTF is dit, Jan?', hoorde ik een van hen laatst nog vragen. Dan mompelt hij wat - het maakt hem niet uit. Laat hem maar lezen.

Leestip van Maxim Hartman

Robert Ludlum - Het Osterman weekend
'Mijn tweede vader is hier ooit van in een psychose geraakt op vakantie. Hij vertrouwde na het lezen van dit boek niemand meer.'

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden