Review

Een mooi, betrokken verhaal vol met levensvragen

Net als Nasrdin Dchars eerdere monoloog is DAD een liefdevolle, afwisselend grappige en licht melancholische voorstelling. Er is aandacht voor kleine details naast grote thema's.

Acteur Nasrdin Dchar Beeld anp

In een opwelling dacht hij: ik verhuis naar Marokko. Ik pak vrouw en pasgeboren kind op, en we zijn vertrokken. Terug naar het land van de voorvaderen. Want in Nederland is de houding tegenover mensen met Marokkaanse wortels inmiddels zodanig, dat je als jonge vader je kind niet wil opzadelen met wantrouwen en mogelijke vijandigheid. Toch?

Acteur Nasrdin Dchar wordt vader. Dat is een van de eerste dingen die hij deelt met zijn publiek in zijn nieuwe solovoorstelling DAD. Blij is hij. Maar ineens ook heel bang. Nu zijn prille ouders dat vaker, maar voor Nas - zoals iedereen hem noemt, want hoe spreek je de rest in hemelsnaam uit? - weegt de verantwoordelijkheid zwaar: moet hij zijn dochter hier ter wereld laten komen?

DAD

Theater
Door: Nasrdin Dchar.
Tekst: Nasrdin Dchar en Floris van Delft.
Regie: Floris van Delft.

9/3, Schouwburg Rotterdam. Tournee t/m 29/5.

Net als bij zijn eerdere monoloog Oumi, gaat Dchar te rade bij zijn familie. Bij zijn moeder (oumi betekent 'mijn moeder') destijds, toen hij met een gewetenskwestie worstelde; bij zijn vader nu hij zelf vader wordt. En opnieuw leidt dat tot een liefdevolle, afwisselend grappige en licht melancholische voorstelling, met aandacht voor kleine details naast grote thema's.

Dchar gaat in gesprek met zijn wat zwaarmoedige vader, met zichzelf, met zijn partner, met mensen uit zijn geboorteplaats Steenbergen, met zijn publiek. Via verhalen en herinneringen belandt hij in Marokko, even later is hij terug bij zijn jeugd in Brabant. Onderwijl kijkt hij op verschillende manieren naar de maatschappij van toen en nu, vraagt zich af wat er is gebeurd en wat wat hij zou kunnen verbeteren. Met DAD vertelt hij een mooi, betrokken verhaal, waarbij hij de raad van zijn pa uiteindelijk ter harte neemt. Hoezo weggaan? Je plek is hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden