ColumnParis Fashion Week

Een minuut stilte voor Karl in het winterparadijs van Chanel

null Beeld

De verwachtingen waren hooggespannen. Allereerst omdat het een ‘emotionele ochtend’ zou worden. Dat werd gezegd, door Jean et alleman hier in Parijs, en dan ga je het geloven ook. De laatste show van Karl voor Chanel in het Grand Palais, dat zou sowieso een fashion moment zijn. Het einde van een tijdperk, een saluut aan een legende.

Daarbij was het de vraag welk decorspektakel zich zou ontvouwen voor de ogen van de toegestroomde modepers, coryfeeën en klanten. De vorige prêt-à-portershow was er een compleet strand met rollende golven op poten gezet. De uitnodiging voor de show, die doorgaans al een tipje van de sluier oplicht, was vaag. Twee bevroren logo’s met dubbele C’s, dat deed een beetje denken aan de keer dat er een ijsbeer op de uitnodiging stond en in het Grand Palais een heuse ijsberg bleek te staan.

Bij binnenkomst bleek het Grand Palais omgetoverd te zijn in een wintersportdorp. Op de vloer lag poedersneeuw en aan weerszijden van de catwalk stonden levensgrote houten chalets met een dikke laag sneeuw op de daken. Het geheel werd omzoomd door reusachtige fotowanden van bergen, kale bomen en nog meer chalets.

De Chanel show. Beeld AFP
De Chanel show.Beeld AFP

Er klonk geklingel van koebellen en een lief melodietje. Toen verzocht een herenstem in het Frans en in het Engels om een minuut stilte. Ik vroeg me af of Karl het zo gewild had en keek omhoog, door het glazen dak van het Palais waar juist twee witte duiven overvlogen. Karl en Coco? Iets geregisseerds van Chanel? Andere Franse duiven zijn toch gewoon grijs?

De show was goed, moderner dan we van Karl gewend waren – misschien had zijn opvolgster Virginie Viard al wat meer in de melk te brokkelen gehad tijdens Lagerfelds laatste weken. Na afloop klonk Karls stem en daarna schalde Heroes van Bowie uit de speakers. Mijn ogen prikten van het felle licht op de witte sneeuw. Sterk spul hè.

Dit was de laatste bijdrage van Cécile Narinx over de Fashion Week in Parijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden