Een miljoen boete voor 22 miljoen zieke pc's

Drie Nederlandse bedrijven die via internet ongevraagd software hebben gezet op 22 miljoen computers wereldwijd hebben boetes gekregen van in totaal een miljoen euro...

De onafhankelijke toezichthouder op de post- en telefoniemarkt (OPTA) zegt in de woorden van voorzitter Chris Fonteijn 'een grote vis' te hebben gevangen. DollarRevenue , de naam waaronder de bestraften opereerden, behoort volgens hem 'tot de top tien van grootste verspreiders van malware'. Malware is het verzamelbegrip voor ongewenste software die pc volstort met popup-advertenties, extra zoekbalken in de webbrowser of de taakbalk installeert of gegevens over de gebruiker steelt. DollarRevenue installeerde zoveel 'rotzooi' (Fonteijn), dat de pc's alleen konden worden gerepareerd door de harde schijf volledig te wissen.

De boete komt overeen met de opbrengsten die DollarRevenue heeft geboekt met de verspreiding van de malware. Het bedrijf kreeg betaald door mediabedrijven en advertentiebemiddelaars die het ongewenst installeren van software verbieden. Uit e-mailwisselingen die de Opta op in beslag genomen computers van DollarRevenue blijkt dat internetadvertentienetwerken als NetNuclues, TargetSaver, UCMore en WhenU bij het bedrijf hebben geklaagd over dit soort praktijken.

DollarRevenue heeft volgens de Opta in enkele gevallen software verspreid via botnets, grote netwerken van pc's die door hackers zijn 'gegijzeld'. Een van de beheerders van zo'n netwerk is eind november door de politie van Nieuw-Zeeland gearresteerd. De 18-jarige verdachte heeft op afstand 1,3 miljoen pc's 'gedirigeerd'. Hij is mede op aanwijzingen van de Nederlandse politie opgespoord.

Een tweede beheerder van een door DollarRevenue ingeschakeld bot-netwerk is de dans ontsprongen. Hij opereerde vanuit Rusland. De autoriteiten daar weigeren vervolging.

Schadeclaim

De Opta wilde dinsdag nog niet zeggen welke bedrjjven er achter DollarRevenue schuilgaan. 'De identiteit blijft voorlopig verborgen, omdat de beklaagde partijen het recht betwisten van de toezichthouder om die bekend te maken', aldus voorzitter Fonteijn. De beboete bedrijven hebben bezwaar gemaakt tegen de geldstraffen. Ze zeggen dat het bewijs onrechtmatig is verkregen. Eerder hadden de beklaagden laten doorschemeren dat ze de Opta zouden aanklagen omdat ze inkomsten waren misgelopen. Bij de Opta ligt echter geen formele claim, laat een woordvoerster weten.

Volgens Fonteijn is het de eerste keer dat in Europa een verspreider van malware wordt beboet. Zolang de bezwaarprocedure loopt, hoeven de beklaagden de boete niet te voldoen. Het kan enkele maanden duren voordat een rechter zich in deze zaak uitspreekt. 'We zijn erg zeker van onze zaak. Anders hadden we de maatregel ook niet genomen', aldus Fonteijn.

Onduidelijk is nog of ook het Openbaar Ministerie achter DollarRevenue zal aangaan. De Opta kon niet meer zeggen dan dat het dossier ook in handen is van het korps landelijke politiediensten (KPLD), dat de bestrijding van cybercrime coördineert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden