Muziekfilm

Een manier om thuis te komen: UMOJA live

Aardige jongens onder elkaar

De Zeeuwse band Bløf reisde twee jaar de wereld over. Van Japan tot Argentinië, van Bhutan tot Cuba, en van India tot Nigeria speelde de groep met plaatselijke artiesten, veelal grootheden in eigen land.

De reis resulteerde in het album UMOJA (dat voordat het goed en wel in de winkels lag al platina was), een dvd met reisimpressies, een televisiedocumentaire, een fotoboek en een serie uitverkochte concerten in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, met gastoptredens van artiesten als Cristina Branco en Femi Kuti.


En nu is er Een manier om thuis te komen - UMOJA Live, een bioscoopfilm over de totstandkoming van het album gecombineerd met een registratie van de concertenreeks. Dan weer muziek, dan weer pratende hoofden. Als Kwik, Kwek en Kwak rijgen de bandleden zinnen aan elkaar over hun inspiratiebronnen, het leven, en de moeilijkheden en uitdagingen die ze tijdens hun reis ondervonden bij het mixen van verschillende genres en stijlen.


De film werd geregisseerd door Chiem van Houweninge jr., die een relatie met de groep opbouwde als maker van diverse videoclips, en door Peter Slager, de tekstschrijver en bassist van de band. Dat laat zich zien. Een manier om thuis te komen - UMOJA Live is een promo geworden voor wereldmuziek in het algemeen en Bløf in het bijzonder.


De film loopt over van (wederzijds) ontzag. De bandleden spreken hun bewondering uit voor de buitenlandse artiesten met wie ze het podium betreden. De buitenlandse sterren steken de loftrompet op Bløf en de functie van muziek als wereldtaal. En na afloop van het optreden valt iedereen elkaar geëmotioneerd in de armen.


Een manier om thuis te komen - UMOJA Live laat zien dat de vier bandleden van Bløf aardige jongens zijn, die veel van elkaar houden, en elkaar goed in de gaten houden. Seks, drugs en rock 'n' roll zijn nooit verder weg geweest in een muziekfilm.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden