Theater

Een lekkere hoop kabaal op een fijne Paradeopening

Organisatorisch loopt het in Eindhoven op rolletjes.

Karin Veraart
Het Zuidelijk Toneel met Eins Zwei Schweinerei. Beeld Jostijn Ligtvoet
Het Zuidelijk Toneel met Eins Zwei Schweinerei.Beeld Jostijn Ligtvoet

Het is echt wel even een emotioneel moment vrijdagavond, wanneer directeur Nicole van Vessum het podium van de grote Paradetent beklimt en de dertigste editie van het rondreizend theaterfestival voor geopend verklaart. De Parade gaat door, dit jaar! In aangepaste vorm natuurlijk, maar toch. Met alle coronasores bleef het lang de vraag of er überhaupt weer een Parade zou kunnen worden gemaakt. Meerdere opties zijn de revue gepasseerd en het blijft op een aantal punten een spannende onderneming (lukt het financieel, weet het publiek de weg weer te vinden), maar: de opening, in Eindhoven, is nu maar mooi een feit.

Bovendien is het officieel ook het allereerste festival dat van start gaat, memoreert zakelijk leider Ray van Santen kort daarop. En later die avond zal officieel worden bekendgemaakt dat er versoepelingen van de maatregelen aankomen, wat betekent dat De Parade in de volgende stad, met een groter terrein (Den Haag), wat ruimer van opzet kan zijn.

Voor nu: welkom in Eindhoven, waar het festival – alweer een primeur – voor het eerst neerstrijkt. Dat was vorig jaar al het plan, maar toen kon er helemaal niets doorgaan.

Nu staat er één trotse grote tent: De Reizende Schouwburg, op het lommerrijke terrein naast het Parktheater aan de Elzentlaan. Honderdvijftig bezoekers zijn er klaar voor: getest voor toegang en in opperbeste stemming. Hoppen van tent naar tent, ter plekke bedenken welke voorstelling je wilt gaan zien, en wat je nog eens zult eten of drinken is er nu dus niet bij: iedereen krijgt een vaste plaats in de tent op anderhalve meter van elkaar en heeft van tevoren online een ‘pakket’ besteld. Daarin zitten twee voorstellingen plus welkomstdrankje, en een diner; kies je voor een matinee, dan is een snack inbegrepen.

null Beeld Luis Rios-Zertuche
Beeld Luis Rios-Zertuche

De Parade draait op inkomsten uit horeca en kaartverkoop, en wat dat betreft blijft het precair: naar schatting kan er maar een kwart van wat gewoonlijk aan publiek komt, naar binnen. Dat deze editie doorgang kan vinden is onder meer te danken aan steun van de vaste Paradesteden en het Kickstart Cultuurfonds.

Organisatorisch loopt het in elk geval op rolletjes: snoepmeisjes in hun suikerzoete retro-outfit (tijdens een reguliere Parade hebben ze een kraam waar je je hart kunt ophalen aan ouderwets snoep) treden op als gastvrouw, binnen de kortste keren heeft iedereen z’n plek, en eenmaal daar kun je overigens (bij)bestellen wat je wilt. De show kan beginnen.

En dat gaat meteen gepaard met een lekkere hoop kabaal: Het Zuidelijk Toneel speelt Eins Zwei Schweinerei in regie van Sarah Moeremans, die hiermee haar eerste voorstelling als vaste maker bij HZT presenteert: een klucht gebaseerd op Die schlimmen Buben in der Schule van de Oostenrijkse, 19de-eeuwse schrijver Johann Nestroy.

Nestroy is hier wat in de vergetelheid geraakt, maar Moeremans en haar spelers zagen in deze tijden reden om dit lichtere, gekke geval onder het stof vandaan te halen. En dat doen ze met aanstekelijk enthousiasme. Een en ander draait om een met sluiting bedreigd schooltje met een paar domme leerlingen en één slimme; met een schoolhoofd, diens dochter en een hulpleraar. Liefde, ambitie, afgunst, het speelt allemaal. Oude clichés en hedendaags taalgebruik wisselen elkaar rap af. Tel daarbij op het lekkere spel van onder anderen Elsie de Brauw als schoolhoofd, Gillis Biesheuvel (in allerlei dubbelrollen) en Joep van der Geest als het slimme joch en je hebt een fijne Paradeopening.

Komt bij, in double bill, The Good and the Ugly van Remko Vrijdag en Rutger de Bekker. Deze twee brabo’s – en voormalig leden van cabaretgroep De Vliegende Panters – bekijken hoe ze de afgelopen tijd hebben overleefd. De een ternauwernood, op joints en gin-tonic, de ander met een iets optimistischer insteek. Met liedjes en lol, maar ook met weemoed, zetten ze een feelgoodvoorstelling neer. Eén waarbij de zaal zich uiteindelijk niet onbetuigd laat, en af en toe eens goed meebrult. Mag dat eigenlijk al inmiddels? Nou, vrijdagavond wel hoor. Eindhoven, hè.

De Parade staat nog t/m 27/6 in Eindhoven. Met van 22-24/6: Fritzi & Stuk en van 25-27/6 Circus Charms. Daarna in: Den Haag (2 t/m 18/7), Utrecht (23/7 t/m 8/8), Amsterdam (13 t/m 29/8).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden