Review

Een lekker boek dat over meer gaat dan elektronenkanonnen

Natuurkundigen beschouwen de elektronenmicroscoop als een geschenk van de natuurkunde aan de biologie, omdat 'hun' apparaat zicht biedt op delen van het leven die voor gewone microscopen onzichtbaar blijven. Maar die ondankbare biologen keken er lange tijd op neer, omdat het elektronenkanon hun gevoelige preparaten kapot zou bombarderen.

Hoewel hun vrees lange tijd terecht was, bleken ze het toch bij het verkeerde eind te hebben; de elektronenmicroscoop is nu een sleutelinstrument bij de ontrafeling van levensmysteries. Maar grondlegger Ernst Ruska werd pas 55 jaar na zijn vinding van 1931 bekroond met een Nobelprijs. Zelden is het geduld van een winnaar zo zeer op de proef gesteld, stellen Dirk van Delft en Ton van Helvoort in Beelden zonder weerga.

Dirk van Delft en Ton van Helvoort, Beelden zonder Weerga (***), non-fictie.
Prometheus; 304 pagina's; euro 24,99.

Elektronenkannonen

In hun boek beschrijven ze de 'levensloop' van de elektronenmicroscoop. Gelukkig is het geen technische verhandeling geworden, maar vooral een blik op de turbulente twintigste eeuw, en met name op Duitsland, dat door het nazisme en de oorlog zijn voorsprong in de natuurwetenschap verloor. Daarnaast spelen eerzucht en verraad een grote rol.

Genoeg ingrediënten voor een lekker boek, dat meer over mensen gaat dan over elektronenkanonnen. En waar technologie de boventoon voert, weten de auteurs ingewikkelde zaken eenvoudig uit te leggen. Jammer is dat sommige belangrijke gebeurtenissen in het leven van Ruska nauwelijks worden uitgewerkt. En de uitgebreide focus op het werk van Ben Feringa in het begin van het boek is begrijpelijk - de Nederlandse Nobelprijswinnaar werkt immers in de nanowereld van de elektronenmicroscoop - maar dit verhaal zet een rem op het boek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden