Een kruiwagen interessante, maar ongesorteerde tuinwetenswaardigheden

De bloem van een bepaald soort aronskelk, een lelieachtige plant, ziet er vanuit vliegenperspectief uit als de anus van een dood dier. Bovendien verspreidt ze een afschuwelijke lijkenlucht. Bromvliegen, die hun eieren in rottend vlees leggen, zien de aronskelk aan voor een geschikt kadaver en kruipen in de bloem. Daarmee verhuist het mannelijke pollen van de ene aronskelk naar de vrouwelijke stamper van de andere. Zo doen aronskelken dus aan seks - veel andere bloemplanten laten zich 'bestuiven' door bijen.

Wetenswaardigheden

De tuin als lusthof & slagveld staat bol van wetenswaardigheden als die over de aronskelk. Tomatenplanten langs het spoor? Die komen uit verstekelingen in doorgespoelde poep van treinreizigers, zaden van gegeten tomaten. Tuinieren op de maan lukt maar lastig door de fijne maanstof vol giftig aluminium, maar op Mars gaat het al een stuk beter.

En zo gaat het door.

Auteurs Gerda Bosman en Corlijn de Groot, beiden wetenschapsjournalist én enthousiast hobbytuinier, organiseren 'groene' evenementen, onderhouden een blog over de wetenschap achter tuinieren, en schreven beurtelings een wekelijkse column in de Volkskrant, De Groene Vinger, over hun geliefde wetenschap in de tuin. Hun boek bevat veel van die columns, zo blijkt, schijnbaar willekeurig over de pagina's uitgestrooid en ondertekend met 'Gerda' dan wel 'Corlijn'. Dan gaat het over de vraag waarom planten niet blauw zijn, dan weer over therapeutisch tuinieren (natuur is goed voor je geestelijk evenwicht, blijkt uit onderzoek; maar vreemd genoeg hebben boswachters juist veel stress van hun werk).

Ongesorteerd

In de lopende tekst brengen Bosman en De Groot allerlei biologische wetenschap achter de tuin, die net zo divers is als het leven in een tuin zelf. Ze verhalen over voorbeelden van evolutie in de tuin en hoe de bedenker van de evolutietheorie Charles Darwin in zijn eigen tuin experimenteerde en veel ontdekte over de strijd om het bestaan in de natuur, de motor van evolutie. Over hoe slakken elkaar doorboren met 'liefdespijlen'. Wetenschappers komen aan het woord over actueel onderzoek naar biologische fenomenen die ook in de tuin plaatsvinden. Veel is interessant genoeg.

Het probleem is dat Corlijn en Gerda, in tuinterminologie, een kruiwagen ongesorteerde tuinwetenschap over de lezer uitstorten. Daarbij lijken zij ook niet te kunnen kiezen tussen een 'doeboek'-achtige toon en een gedegen wetenschapsjournalistieke aanpak. Aan de kleurige pagina's vol tekeningen, foto-inzetten en typografische spielerei in het boek is een vormgever zich iets te duidelijk te buiten gegaan. Je kunt ervan houden, maar er had ook best in gewied mogen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden