Een krachtig uurtje theater over douchen na de wedstrijd

Theater (jeugdtheater) - Broek Uit!

De rake, doeltreffende voorstelling Broek Uit! zou door de KNVB langs alle kleedkamers gestuurd moeten worden. Een krachtig uurtje theater over samen douchen na de wedstrijd? De BonteHond lukt het.

Broek Uit! door BonteHond. Foto Kamerich & Budwilowitz/EYES2

We staan in de spelerstunnel van FC Almere en zien drie voetballers juichend de kleedkamer binnenrennen. De eensgezindheid is groot - nipt gewonnen met een 'magistraal en geniaal' doelpunt van één van hen. Dat het een 'ziekenhuisbal' was die door de wind in de 88ste minuut over Dio's slof werd gemazzeld, ach, wat zou dat. Joelend storten ze zich in een stoer sportdansje. Ze houden de bal samen twintig keer hoog en fileren 'met de blik van een winnaar' nog even de tegenstander. Dan trekt Dio zijn sportbroekje uit om te gaan douchen. Gillend manifesteert zich een scheiding der geesten.

Milan (Boele van Hensbroek) probeert met bijeengeharkte anatomische kennis het douchemoment uit te stellen, hij kleurt van schaamte. Dio (Dionisio Matias) vindt het volstrekt normaal dat jongens elkaars 'sergeant, piemel, hijskraan, lolly of beste vriend' kunnen zien, hoe verschillend gebouwd ook. En de kleine Hali (Neto) - bijnaam 'de zwarte diamant' - twijfelt, hij geneert zich toch al dagelijks voor zijn lengte, maar dan van zijn lichaam.

Broek Uit! (****)
Jeugdtheater
Door BonteHond. Vanaf 10 jaar.
26/11, kleedkamers FC Almere, aldaar t/m 18/12.

Het is een herkenbaar probleem voor ouders, kinderen, tieners, trainers, gymdocenten en clubleden: wordt er wel of niet (verplicht) gezamenlijk gedoucht na een wedstrijd, training of gymles en draagt dat bij aan teambuilding? Om daar een krachtig uurtje fanatiek theater van te maken, moet je van brutale huize komen.

Dat lukt BonteHond met het team van regisseur Judith Faas, tekstschrijver Sanne Schuhmacher en choreograaf Serano Pinas. Vooral ook dankzij de drie energieke performers die zowel verbaal, fysiek als theatraal goed in hun vel zitten. Of ze nu dansen in de spelerstunnel, wateren op de wc of zich omkleden in de kleedkamers, ze geinen met hun lijf zonder het onderliggend probleem uit de weg te gaan. Terwijl ze een dolletje maken, benoemen ze toch (vermeende) meningsverschillen over schaamtegevoel, (homo)seksualiteit, cultuur en privacy.

Broek Uit! van BonteHond is een rake, doeltreffende voorstelling die door de KNVB langs alle kleedkamers van voetbalclubs gestuurd zou moeten worden. Als opmaat om het onderwerp bespreekbaar te maken én om iedereen te laten lachen om die laatste hilarische tien minuten, waarin gegoocheld wordt met handdoeken, plantenpotten, prullenbakken en grensvlaggen om de drie 'jongeheren' uit zicht te houden.

Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.