Een koninklijk paradijs, De eersten en Toen mijn vader een struik werd

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuur- aanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van Fien Trochs beklemmende drama tot de prachtige nacht van Circus Treurdier.

Pauline KleijerStefan KuipersVincent KoutersHein JanssenKevin Toma en Hein Janssen
Beeld uit Home Beeld
Beeld uit HomeBeeld

1. Film: Home

Regie: Fien Troch.

Met veel begrip en inlevingsvermogen volgt de getalenteerde Vlaamse regisseur Fien Troch (Unspoken, Kid) een groepje 17-jarigen. Het zijn doodgewone, welvarende jongens en meiden, maar hun problemen liegen er niet om. Aan de volwassenen in hun omgeving hebben ze niets; goede bedoelingen en halfhartige interesse kunnen de generatiekloof niet overbruggen. Trochs beklemmende drama blinkt uit in realisme. Het sterke, gevoelige acteerwerk en de fraaie soundtrack van Johnny Jewel zorgen voor kippenvel.

Pauline Kleijer

Recensie

Home

2. Beeldende kunst: Een koninklijk paradijs: Aert Schouman en de verbeelding der natuur

Dordrechts Museum, t/m: 17 september.

Een pauw, een krakeend, een bergeend, een krooneend, een mandarijneend, een witwangfluiteend, een nijlgans, een roze pelikaan, een wintertaling, een winterkoning, een helmparelhoen, een ekster, een ijsvogel, een tamme duif, een rode flamingo, een zwarte kaketoe, een witte kaketoe, een zwarte kroonkraanvogel, een Kaapse ibis, een koningsgier, een kaneeltortel, een amazone, een papegaai en nog veel meer vogels zijn te zien op het prachtige Aert Schouman-overzicht in het Dordrechts Museum. Olie- en waterverf; papier, doek, sierbehang. Schoumans glasgravures zijn er ook.

Stefan Kuipers

Recensie

Een Koninklijk Paradijs

3. Theater: De Eersten

Door De Hollanders. Tournee t/m 17 mei.

Het is de 23ste eeuw, drie 'bionauten' leven in een afgesloten biosfeer. Het voortbestaan van de mensheid rust op hun schouders. De Eersten (van Spinvis en acteurscollectief De Hollanders) combineert klassieke scifi met maatschappijkritiek en geestige persiflage. Bijzonder theater, spannend en bovendien muzikaal. Sciencefictionvrienden, ga kijken!

Vincent Kouters

Recensie

De eersten

4. Theater: Annemarie Oster & Pieter Nieuwint

In Betty Asfalt Complex Amsterdam, zondag 2 april, 15 uur .

Na haar theateravontuur Tandem, waarmee ze samen met Liesbeth List met zang, dans en columns door het land toerde, treedt Annemarie Oster nu op met muzikant en componist Pieter Nieuwint. Een programma over lief, leed, leut en (on)lust, zo omschrijft La Oster het zelf. De voormalige cabaretière/actrice is nu vooral schrijfster en columniste en put in deze theatershow uit eigen levenservaring - als dochter van een toneelechtpaar, als vrouw, moeder, grootmoeder. Pieter Nieuwint zingt daarbij het hoogste, eigen lied en Oster een aantal zelfgeschreven nummers en repertoire van bekende zangeressen.

Hein Janssen

5. Film: Toen mijn vader een struik werd

Regie Nicole van Kilsdonk .

Het land van Toda (10) belandt in een burgeroorlog, waarna ze een lange, gevaarlijk weg aflegt om bij haar over de grens wonende moeder te komen. Na Patatje Oorlog slaagt Nicole van Kilsdonk er met deze knap vertolkte Joke van Leeuwen-verfilming opnieuw in de gevolgen van een oorlog te vertalen naar het kinderperspectief, waarbij licht absurdisme en realisme hand in hand gaan.

Kevin Toma

Recensie

Toen mijn vader een struik werd

6. Theater: The night of the problems

Door: Circus Treurdier.

Het muziektheatercollectief Circus Treurdier keerde na het tv-avontuur TreurTeevee terug naar het theater. En wel met een intens romantische, poëtische kijk op de problemen van vandaag de dag. Waaronder: overconsumptie, een verwoeste aarde, klimaatsverandering. In The night of the problems verpakken de theatermakers dit alles in een verbluffend mooie sprookjesvorm en absurdistisch muziektheater. Met een stil makende monoloog van Cassandra (Ellen Parren) als hoogtepunt.

Hein Janssen

Recensie

Circus Treurdier

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden