Review

Een koffer vol ervaringen uit L.A.

In het contrast tussen het blije optimisme en de onvermijdelijke tegenslag schuilt de humor.

Samba Schutte reikt naar een Oscar.Beeld Renze Boeren

Al snel ontdekte Samba Schutte dat hij in Hollywood maar voor twee rollen in aanmerking kwam: die van terrorist, of die van de sociaal onhandige Hindoestaanse vriend. De immer optimistische Schutte besloot zich bij die typecasting neer te leggen en er vol voor te gaan, alvast voorzichtig dromend van zijn uiteindelijke Oscar-speech. Alleen met de juiste positieve instelling kun je je doelen bereiken. Toch?

Op intrigerende wijze zet Schutte in Je maintiendrai, zijn tweede Nederlandse cabaretvoorstelling na het succesvolle Hakili Jambar uit 2007, een opgewekte jongen vol grote dromen neer. Juist in het contrast tussen dat blije optimisme en de onvermijdelijke tegenslag schuilt de humor: zo vertelt Schutte dat hij ooit zelfs werd ontslagen in een bijbaantje omdat hij te vrolijk en gelukkig was en daarmee zijn collega's op de zenuwen werkte.

Vermakelijke ervaringen

Het wordt allemaal op charismatische en expressieve wijze verteld door de Mauritiaans-Nederlandse stand-up comedian die in 2011 besloot zijn geluk te beproeven als acteur en comedian in Los Angeles. Met een koffer vol vermakelijke ervaringen is Schutte nu teruggekeerd op de Nederlandse cabaret-podia.

Mooie verhalen zat dus, alleen jammer dat Je maintiendrai gaandeweg zijn focus verliest. Ineens gaat het ook over Geert Wilders, het Engels van Louis van Gaal en talloze andere onderwerpen. En vooral ook over Nederland in de Gouden Eeuw: naar aanleiding van de wapenspreuk die zijn Nederlandse paspoort siert, verzorgt Schutte een beknopte geschiedenisles. Waarom? Hij geeft aan in zijn carrière kracht te ontlenen aan het motto 'ik zal handhaven'. Ook maakt hij door de terugblik duidelijk dat buitenlanders altijd al van groot belang zijn geweest voor Nederland. Het zijn niet heel opzienbarende constateringen, waardoor valt te betwijfelen of dit een toegevoegde waarde is voor de voorstelling.

Comedy Store

Misschien had Schutte er beter aan gedaan zich puur te richten op zijn belevenissen in Los Angeles, om die verder uit te diepen. Hoe ging het er bijvoorbeeld aan toe achter de schermen van de Comedy Store, de beroemde comedyclub in LA waar Schutte voet aan de grond heeft weten te krijgen? Dat hoofdstuk wordt nu slechts kort aangestipt, terwijl we daar graag meer over hadden willen weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden