Een knap en spannend beschreven jacht

Het Zweedse schrijversduo Maj Sjöwall en Per Wahlöö heeft - we vertellen geen nieuws - talrijke erfgenamen voortgebracht. Voor een land met nog geen tien miljoen inwoners is het aantal succesvolle Zweedse thrillerschrijvers verbazingwekkend groot.

Rolf Bos
null Beeld
Beeld

Sjöwall & Wahlöö was het eerste schrijversduo dat succesvol opereerde in het thrillergenre. Sindsdien zijn er de nodige navolgers geweest: Nicci French, Ross & Hartman, Escober, Toes& Bolwerk, om er een paar te noemen.

De nieuwste telg is Hjorth Rosenfeldt (zonder '&'), het pseudoniem van het duo Michael Roth (1963) en Hans Rosenfeldt (1964). Laatstgenoemde is geen onbekende. Hij is een van de schrijvers van de Zweeds-Deens successerie The Bridge. Met Michael Roth werkt hij aan de Bergman-kronieken, genoemd naar Sebastian Bergman, een psycholoog en profiler die samenwerkt met de Zweedse nationale recherche.

Egoïstische klootzak

Kun je in de tv-serie The Bridge sympathie opbrengen voor de heldin, de autistische maar lieftallige Saga Norén, Sebastian Bergman is in de boeken van Hjorth Rosenfeldt een egoïstische klootzak. In het jongste deel van de serie, De test, ontvoert een gefrustreerde Zweedse academicus, 'Cato de Oudere', deelnemers aan spelshows. Hij ergert zich mateloos aan de oppervlakkigheid van dergelijke tv-programma's en laat zijn gevangenen alleen gaan als ze een aantal vragen goed weten te beantwoorden. Leuk gegeven, zij het dat 'Cato' quizkandidaten met onvoldoende juiste antwoorden een verdovingspistool op het voorhoofd zet - boem en dood.

De politie staat voor een raadsel, ook Bergman weet de antwoorden niet. De jacht is knap en spannend beschreven. Enige voorkennis uit de eerdere boeken is daarbij wel handig. Al laat De test zich ook heel goed zelfstandig lezen.

null Beeld
Beeld

Fictie

Hjorth Rosenfeldt

De test

Uit het Zweeds vertaald door Geri de Boer.

Cargo;

432 pagina's; €19,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden