Een kleurrijke en technisch sterke vertolking van Schulhoff

Hij is niet eens 50 geworden, maar heeft een groot oeuvre met een opmerkelijke kwaliteit nagelaten: Erwin Schulhoff, geboren in 1894 en in 1942 in een concentratiekamp gestorven aan tbc. Met zijn vele jazzinvloeden gold zijn werk natuurlijk als entartet, zodat het na de oorlog nog tientallen jaren heeft geduurd voor het werd herontdekt.

Frits van der Waa
Pianist Daahoud Salim. Beeld
Pianist Daahoud Salim.Beeld

De jonge pianist Daahoud Salim, geboren in 1990, draagt daar een voortreffelijk klinkend steentje aan bij met de cd Forbidden Music. Speciaal is ook dat de cd voortkomt uit een samenwerkingsproject tussen het label Challenge en het Amsterdamse conservatorium. In het live opgenomen Tweede pianoconcert wordt Salim begeleid door het orkest van het Amsterdamse conservatorium, waarmee Challenge een samenwerkingsverband heeft. Dit spetterende werk heeft een Ravel-achtige opening, een middendeel waarin Salim zijn mogelijkheden de piano van kleur te laten verschieten kan demonstreren en een uitbundig swingende finale.

Een suite voor de linkerhand dwingt vooral bewondering af voor de techniek van pianist en componist, maar steekt wat kaal af naast de daaropvolgende tweehandige. In het quatre mains-stuk Ironien verdubbelt dat stel handen én het speelplezier nog eens, dankzij de medewerking van Nadezda Filippova.

Erwin Schulhoff. Beeld Hollandse Hoogte
Erwin Schulhoff.Beeld Hollandse Hoogte

Forbidden Music (****)

Klassiek
Erwin Schulhoff
Door: Daahoud Salim, Symphony Orchestra of the Conservatorium van Amsterdam o.l.v. Andrew Grams
Challenge

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden