BladSanta

Een kerstglossy, waarin, uiteraard, de kerstman zelf centraal staat

Wat is lezenswaardig deze week? Een kerstglossy met een rookworsttrui en een achtste plaats voor Home Alone.

null Beeld

Een kerstglossy, je kon er op wachten. Het heeft nog lang geduurd. De kerstman zelf staat centraal in een tijdschrift, Santa, dat ‘extra sfeer wil geven aan deze bijzondere periode’. De kerstman, Santa dus, is onze gastheer, aldus de makers.

Santa is een initiatief van Stef de Reuver. Hij is poppenspeler en illustrator en had rollen in diverse Sinterklaas-films. Ook kruipt hij geregeld in de rol van de kerstman. Volgens een persbericht is hij al jaren de Santa van Sky Radio. Een bevriende uitgever, Rob van Bavel, was bereid de glossy op de markt te brengen.

Santa begint wat ongemakkelijk. De kerstman heet de lezers op pagina 3 welkom en meldt dat hij is gevraagd om de ‘kerstbeleving’ van de pagina’s te laten afspatten. Dat is hem gelukt, dankzij zijn kerstelfen. ‘Want ondanks dat ik op de Noordpool verblijf, mag de bedrijvigheid en de gezelligheid bij de familie Claus hartverwarmend heten en was dat de juiste omgeving om tot dit prachtige resultaat te komen.’

Daar staat tegenover, bijvoorbeeld, dat regisseur en filmcriticus Martin Koolhoven zijn top-10 kerstfilms prijsgeeft en toelicht. Dat doet hij op z’n Koolhovens, dat wil zeggen: stellig en duidelijk. Over de nummer 7, actiefilm Die Hard met Bruce Willis: ‘Jawel, dit is wél een kerstfilm.’

De beste kerstfilm is volgens Koolhoven The Apartment (1960) van Billy Wilder. De onvermijdelijke klassieker Home Alone (1990) staat op 8. Het is geen originele keuze, beaamt Koolhoven, ‘maar ik heb de film nu al talloze keren gezien en Macaulay Culkin blijft cute, de boeven Joe Pesci en Daniel Stern blijven hilarisch en aan het einde van de film heb je toch weer zin om het vervolg te kijken.’ Geen speld tussen te krijgen.

Santa schiet alle kanten op. Aan een gedegen verhaal over een andere onverwoestbare kerstklassieker, A Christmas Carol van Charles Dickens, gaat een fotoreportage, of beter gezegd een advertentie, vooraf van kinderen in kersttruien van de Hema. Met dank aan Hema, staat erbij. Op de rookworstsweater staat de tekst ‘Merry Worstmas’.

Des te verrassender dat tussen de recepten, spelletjes en interviews (onder anderen met de kerstman en Sinterklaas) ook Peter de Wit kan worden aangetroffen, de tekenaar van Sigmund, de kleine psychiater die de donkere kanten van het familiefeest niet bepaald uit de weg gaat.

Voor De Wit zelf is Kerstmis een probleem en een oplossing tegelijk. ‘Al die duisternis en alle winkels zijn dicht. Je weet de helft van de tijd niet waar je heen moet. Daar is Kerstmis een goeie oplossing voor.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden