Klassiek

Een kapotte viool, een kaltgestellte recensent: toch maakt het Trio Zadig indruk ★★★☆☆

Ondanks een in allerijl ingevlogen noodviool slagen de heren van het Trio Zadig erin samen hecht te klinken.

Merlijn Kerkhof
Het Trio Zadig, met Ian Barber, Boris Borgolotto en Marc Girard-Garcia. Beeld Bernard Martinez
Het Trio Zadig, met Ian Barber, Boris Borgolotto en Marc Girard-Garcia.Beeld Bernard Martinez

Dinsdagavond om 7 uur loopt een vrouw het podium op van de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Het concert van Trio Zadig, zegt ze, zal helaas vijf minuten later beginnen, want ‘de viool heeft het begeven’. Violist Boris Borgolotto heeft een halfuur eerder in paniek Mathieu van Bellen opgebeld, violist van het Busch Trio, met de vraag of die hem een instrument kan uitlenen. Van Bellen spoedt direct van Zaandam naar Amsterdam, met in zijn auto de Bergonzi (‘ex-Herman Krebbers’) van zijn vrouw Maria Milstein. Om vijf voor 7 volgt de kennismaking: tien minuten om te wennen.

In zo’n situatie ben je als recensent eigenlijk kaltgestellt: geen valse noot kun je iemand nog aanrekenen, omdat het bij vioolspel op fracties van millimeters aankomt en elke viool nu eenmaal anders is. Maar we zijn er nou toch. Het in Frankrijk gevestigde pianotrio heeft twee hits meegenomen: Beethovens Geistertrio en de Dumky van Dvorák. De Beethoven klinkt bij vlagen weldadig, maar weinig suggestief. Een beetje als-dat-maar-goed-gaat past Beethoven wel, maar de onwennigheid is eerder zichtbaar dan hoorbaar.

Anders is dat bij Dvorák, muziek met een hogere dichtheid aan dubbelgrepen en positiewisselingen. Toch slagen Borgolotto en cellist Marc Girard-Garcia erin hecht samen te klinken. Wie kickt op schoonheid van klank, heeft een goede aan Girard-Garcia, die de meeste indruk maakt met prachtig gebonden lijnen en vloeiende snaarwisselingen waarbij de intensiteit van de toon behouden blijft. Ian Barber biedt met zijn ‘open’ pianospel wat tegenwicht aan de melancholie. We zien ze graag terug. Wellicht durven ze dan iets meer risico te nemen – op eigen viool.

Trio Zadig

Klassiek

★★★☆☆

Werk van Beethoven en Dvorák

13/7, Concertgebouw, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden