NieuwsGrafisch ontwerpbureau Thonik

Een kantoorgebouw bedacht door grafisch ontwerpers, dat valt op

Bureau Thonik brengt met nieuw pand ode aan hoogtepunten uit het grafisch ontwerp.

Bob Witman
Het nieuwe kantoor Thonik aan de Amsterdamse Wibautstraat. Beeld Ossip van Duivenbode
Het nieuwe kantoor Thonik aan de Amsterdamse Wibautstraat.Beeld Ossip van Duivenbode

Het is eerder een logo dan een gebouw, de nieuwe huisvesting van grafisch ontwerpbureau Thonik. Deze opvallende stadszebra met verticale en horizontale lijnen plus een zigzagtrap tegen de voorgevel aangeplakt, is in april in gebruik genomen aan de enige grootstedelijke straat die Amsterdam rijk is: de Wibautstraat.

Recht van voren lijkt het nog een fors volume te hebben, met een hoogte van 23 meter en breedte van 14 meter. Maar het is slechts 8 meter diep, want het tot een bescheiden gebouw maakt. De stadsstudio biedt onderop onderdak aan horeca en daarboven aan een van de succesvolste grafisch ontwerpbureaus van Nederland. Thonik maakt campagnes voor de SP, het Holland Festival en de VPRO en werkt ook voor de Chinese markt.

De Amsterdamse studio heeft zijn werkplek zelf ontwikkeld, dat is bijzonder. Want de markt van bedrijfspanden wordt gedomineerd door projectontwikkelaars. Die hebben doorgaans een pragmatische voorkeur voor kleurloze architectuur, zodat ze aan klanten van diverse pluimage te kunnen verhuren.

Architectonisch omstreden

Maar dit gebouw heeft een uitgesproken karakter. Dit is een maatpak, een krijtstreep die een ode is aan hoogtepunten uit het grafisch ontwerpvak. Hier proef je de identiteit van de inwoner aan de buitenkant. Het is een typografisch gebouw, met een grid van horizontale en verticale lijnen. Het zeer consequente stramien wordt alleen verstoord door die gekke schuine trap op de buitengevel. Of juist geaccentueerd, zo je wilt.

Die trap is niet de enige onorthodoxe keuze. Er zijn meer toepassingen die architectonisch omstreden zijn. Het zwart-witgrid is uitgevoerd in stroken Trespa die op de gevel zijn gemonteerd. Trespa is een laminaat van houtpulp en kunsthars en heeft in de architectuur een trashy imago. Sommige stadsdelen verbieden het materiaal. Maar hier voegen de stroken verrassend genoeg diepte toe aan de gevel, die als hij alleen beschilderd was geweest misschien te veel een plat decorstuk zou lijken.

null Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode

Dat het gebouw grotendeels is getekend door een grafisch ontwerper en niet door een architect, is dan ook geen verrassing: Thomas Widdershoven, de Tho van Thonik, bedacht samen met zijn vrouw en mede-oprichter Nikki Gonnissen ook de plafondhoge ramen in de pui die doorlopen in de hoekprofielen. Dat geeft van binnenuit een fraaie panoramablik over een zeer levendige verkeersader.

Widdershoven werkte bij het ontwerpen samen met Arjan van Ruyven van MMX Architecten. Maar het zebragrid komt uit zijn koker. In de architectuur zou je het misschien een postmoderne snit noemen, omdat het verwijst naar bestaande stijlopvattingen. Maar in het grafisch metier is het simpelweg een eerbetoon aan twee iconen. Het logo van het Centre Pompidou in Parijs (ontwerp Jean Widmer) dat net als deze studio een trap tegen de buitengevel heeft. En de gestreepte belettering (Mexcellent) voor de Olympische Spelen in Mexico in 1968, van Lance Wyman.

Twee keer grote voorbeelden voor Thonik, die de letter Mexcellent al gebruikten voor de huisstijl die ze ontwierpen voor het Museum Boijmans Van Beuningen. Al deze verwijzingen uit de wereld van typografie leveren aan de Wibautstraat een eigenzinnig architectonisch beeld op. Studio Thonik is misschien wel onbedoeld een pleidooi om vaker opvattingen van buitenstaanders toe te laten in de architectuur. En het laat zien dat de kleinschalige kantoorarchitectuur in de stad meer eigenheid verdient.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden