Een Isaac Stern die geen noot kon lezen

Vassar Clements (77) was de grootste country-violist van zijn tijd, maar speelde even graag jazz. Dinsdag overleed hij thuis in Goodlettsville, Tennessee....

Erik van den Berg

Noten lezen kreeg hij nooit onder de knie en wat hij aan techniek bezat,had hij zichzelf geleerd. Vassar Clements speelde alles op het gehoor, maarzijn gebrek aan scholing verhinderde niet dat idolate fans hem uitriepentot de 'Isaac Stern of Country'. Dinsdag overleed hij, 77 jaar oud, aan degevolgen van longkanker.

De meest bewonderde violist van de Amerikaanse country-muziekbeschouwde zichzelf als het tegendeel van een purist, en vertolkte metevenveel liefde jazz als popmuziek. 'Ik speel alles', zei hij ooit in eeninterview, 'zolang het ritme maar goed is.'

Clements kreeg op 7-jarige leeftijd zijn eerste viool in handen en koner vrijwel onmiddellijk mee overweg. Tot zijn eerste muzikale voorbeeldenhoorden de jazzorkesten van Artie Shaw en Tommy Dorsey die hij op de radiohoorde, en die zijn timing en frasering voorgoed beïnvloedden. Op zijn14de werd Clements goed genoeg bevonden om toe te treden tot de BluegrassBoys van mandoline-virtuoos Bill Monroe, met wie hij tot 1956 zou optreden.

Na een periode waarin hij onder meer als onderhoudsman op het KennedySpace Center in Florida werkte, verhuisde hij in 1967 naar decountry-hoofdstad Nashville en raakte zijn carrière in eenstroomversnelling. De doorbraak volgde toen Clements in 1972 meespeelde opWill The Circle Be Unbroken van The Nitty Gritty Dirt Band; dedriedubbel-lp maakte hem bekend bij het poppubliek en bezorgde hem eenplatencontract bij Mercury/PolyGram. Met gitarist Jerry Garcia van TheGrateful Dead nam hij in 1973 het invloedrijke Old & in the Way op, eenlp die verder bijdroeg aan de toenadering van country- en popfans.

Onder eigen naam zou Clements tientallen albums opnemen, alssessiemuzikant moet hij op een paar duizend platen te horen zijn - met PaulMcCartney en The Allman Brothers, maar ook met jazzdrummer Jimmy Cobb enviolist Stéphane Grappelli.

Onder het in memoriam op zijn website, bij een foto van zijn favorieteviool, vliegt hij in Mockingbird regelrecht de hemel in.

Erik van den Berg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden