RecensieAmsterdams Magisch Centrum

Een inhoudelijke zwakte van podcast Amsterdams Magisch Centrum is inherent aan de opzet (drie sterren)

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Amsterdam Magisch Centrum

null Beeld

Mocht een tijdmachine ons naar het Amsterdam van de jaren zestig terugwerpen, waar zouden we willen belanden? In bed tussen Yoko Ono en John Lennon? In een opblaasbaar kunstwerk dobberend op de Amsterdamse Sloterplas? Bij het Lieverdje om te schreeuwen ‘Hi ha happening!’?

Er gebeurde te veel in de stad om te kunnen kiezen. Het Stedelijk Museum Amsterdam probeert deze tijd (1967-’70) te vangen in de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum en nu ook in een podcast. Dat is een nieuwigheid voor het Stedelijk, het museum besteedde zo’n opdracht eerder uit aan platform Dag en Nacht Media. De makers kozen losjes vier thema’s om deze overvolle jaren in te vangen. Kunst is daarvoor een rode draad, net als in de tentoonstelling.

Wat die kunst betreft: die zie je niet. Want een podcast moet je kunnen luisteren met je ogen dicht. Toch is het een medium waaraan meer musea zich wagen, zoals het Rijksmuseum, dat begon met de reeks ‘In het Rijks’. Een podcast vergt meer dan een audiotour: de geluidsfragmenten en beschrijvingen moeten zélf tot de verbeelding spreken.

Dat zit in Amsterdam Magisch Centrum wel snor. Ik zal niet snel het gesprek op de Dam vergeten, tussen de Dolle Mina en de Amsterdamse voorbijganger die het huishouden ‘niet zo leuk’ vond. Dolle Mina: ‘Maar uw man kan toch helpen?’ Amsterdamse (denk het accent erbij): ‘Ah nee, dat is flauwekul! Laat de man nou ook in z’n waarde! Moet hij met een schort voor de trap gaan boenen?’ Ook de droogkomische jarenzestigkunst laat zich redelijk in audio vatten. En anders kun je altijd nog terecht bij Google Images. Of je gaat naar de tentoonstelling: dat hoopt het museum natuurlijk.

Een inhoudelijke zwakte van deze podcast is inherent aan de opzet, namelijk: ‘We halen herinneringen op met kopstukken uit die tijd’. Dan komen kopstukken die het niet meer kunnen navertellen er dus bekaaid van af. Ik miste de stemmen van bijvoorbeeld provofotograaf Cor Jaring, ‘rookmagiër’ Robert Jasper Grootveld en kunstenaar Ger van Elk.

Naast mooie vondsten en anekdotes, is er een spanningsboog nodig als je drie kwartier moet luisteren. Liefst een grote spanningsboog, over vier afleveringen. Dat is moeilijk bij zo’n tijdvak vol grote en kleine gebeurtenissen, die soms niks met elkaar te maken hebben. De krakers uit aflevering vier (verschijnt vrijdag) vormen heus niet de apotheose van aflevering één, die begon met een zomerse kerstboom van Wim T. Schippers. In sommige afleveringen komen zo veel kwesties aan bod dat de tijdmachine een flipperkast wordt. Stuiterend door Amsterdam Magisch Centrum, ook wel toepasselijk.

Podcast Amsterdam Magisch Centrum, geproduceerd door Anne Janssens en Misha Melia (Dag en Nacht Media), in opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam. Luister via Soundcloud, iTunes en www.stedelijk.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden