Een houten huis in Betondorp: 'Stephan wilde altijd al in een oude school of kerk wonen'

Binnenkijken bij Lena en Stephan

Grafisch ontwerpers Lena en Stephan hebben hun huis in een voormalig schoolgebouw met opvallend veel plaatmateriaal ingericht.

Lena Steinborn (34), Stephan Achterberg (44), Piet (3) en Benno (9 maanden). Beeld Jansje Klazinga, styling: Emmy van Dantzig

Wie?

Lena Steinborn (34), Stephan Achterberg (44), Piet (3) en Benno (9 maanden).

Wat doen ze?

Lena en Stephan zijn beiden grafisch ontwerper.

Waar?

In een voormalig schoolgebouw uit 1930 in de Amsterdamse wijk Betondorp.

Wat een hout!

Stephan Achterberg: 'Dit is een echt timmerhuis. Bijna alle meubels zijn ingebouwd, we hebben niet één losse kast. Vroeger waren hier klaslokalen, dus boven en beneden was één grote lege ruimte. Het underlayment hebben we gelakt met een whitewash. Dat maakte het een stuk lichter. De inbouwkasten, keuken en trap hebben we erin laten zetten, maar ons bed heb ik zelf gemaakt. Van zo'n verbouwing word je steeds handiger. Toen we hier eenmaal woonden, heb ik in Benno's kamer ook zelf een wandje van hout gemaakt.'

Hoe hebben jullie dit huis gevonden?

Lena Steinborn: 'Stephan wilde altijd al in een oude school of kerk wonen. Jaren geleden hadden we bijna een houten huisje onder aan de Schellingwouderdijk in Amsterdam-Noord gekocht. We waren er weg van, maar iedereen raadde het ons af. Het was klein en vroeg veel onderhoud. Met pijn in ons hart hebben we het afgezegd. Toen Stephan hoorde dat in dit gebouw acht appartementen vrijkwamen. De basisschool was verhuisd en het gebouw was een tijdje tijdelijk bewoond. In dit huis zat toen een fietsenhandelaar antikraak. Toen Stephan een optie op een appartement kon nemen en mij niet kon bereiken, besloot hij het toch maar te doen. We waren de derde, dus konden kiezen welk appartement we wilden. Een benedenwoning vonden we handiger met de kinderen. En de tuin gaf ook de doorslag. In maart vorig jaar zijn we verhuisd. Het is heel gezellig met z'n allen in zo'n oud schoolgebouw te wonen. We verzorgen elkaars katten, bewaren huissleutels en oudere buurkinderen passen weleens op Piet en Benno.'

Jullie hadden eigenlijk een kookeiland gewild.

Stephan: 'Ja, maar omdat er ook een zithoek en eettafel moest komen, zou dat te veel ruimte innemen. Een vriend van ons, die architect en meubelmaker is, heeft onder meer de keuken tegen de muur en trap ontworpen. Zo hielden we meer loopruimte over.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.