omslag

Een hoed en een jas vertellen een verhaal

Tortilla Flat heeft aan een eenvoudig omslag genoeg.

Erik van den Berg
Omslag Bij Barbara, 2021. Beeld Van Oorschot
Omslag Bij Barbara, 2021.Beeld Van Oorschot

De echte roem moest nog komen, maar met Tortilla Flat had de jonge John Steinbeck zijn eerste succes te pakken: een Californische prijs voor het beste romandebuut van het jaar, een stap op weg naar de Nobelprijs voor Literatuur die hem in 1962 zou toevallen.

Tortilla Flat is een burleske vertelling over een groep straatarme paisanos (van Mexicaanse en indiaanse afkomst) in een armoedige buitenwijk van Monterey, Californië, die geen hogere ambities hebben dan wijn drinken, plezier maken en dromen van fortuin.

Eerste druk, 1935, omslag Ruth Gannett. Beeld Covici-Friede
Eerste druk, 1935, omslag Ruth Gannett.Beeld Covici-Friede

De eerste druk van Tortilla Flat verscheen in 1935 onder de hoede van Pascal Covici, een Joods-Roemeense uitgever met wie Steinbeck nog jarenlang zou samenwerken. Ruth Gannett tekende de illustratie voor het stofomslag: een eenvoudig straatbeeld in blauw en wit met personages uit de roman.

Filmposter, 1942. Beeld MGM
Filmposter, 1942.Beeld MGM

Nadat Tortilla Flat in 1942 als ‘romantic comedy’ was verfilmd door Victor Fleming (eerder verantwoordelijk voor het megasucces Gone With the Wind), met hoofdrollen voor Spencer Tracy en Hedy Lamarr, kwam de verkoop pas goed op gang en werden de omslagen minder ingetogen.

De pocketedities van Signet uit 1952 en 1959 kregen kleurrijke illustraties in de Amerikaanse pulptraditie, met een verleidelijke danseres (en de aanbeveling ‘wine, women and laughter’) en een stel vrolijke drinkebroers op een veranda.

Omslag Bert Bouman, 1965. Beeld Meulenhoff
Omslag Bert Bouman, 1965.Beeld Meulenhoff

De eerste Nederlandse vertaling door J.G.H. van den Bovenkamp sr. verscheen in 1947 onder de titel Danny en compagnie bij uitgeverij Het Goede Boek. De journalist en bohemien Apie Prins, bekend van zijn ongezouten memoires Ik ga m’n eige baan, maakte de tweede vertaling, die als Tortilla Flat werd gepubliceerd door Meulenhoff in het jaar van Prins’ overlijden, 1958.

Omslag Bert Bouman, 1963. Beeld Meulenhoff
Omslag Bert Bouman, 1963.Beeld Meulenhoff

De herdrukken in 1963 en 1965 kregen fijnzinnige omslagillustraties van Bert Bouman, die aansluiten bij die van Ruth Gannett.

En nu is er een derde vertaling door Peter Bergsma, die eerder nieuwe vertalingen maakte van Steinbecks Muizen en mensen (2018) en Ten oosten van Eden (2020). Het omslag laat zien dat ook een hoed en een jas aan kapstok een verhaal kunnen vertellen.

John Steinbeck: Tortilla Flat

Omslag Bij Barbara.

Van Oorschot; € 22,50.

Ontwerper onbekend, 1959. Beeld Signet
Ontwerper onbekend, 1959.Beeld Signet
Omslag Alan Harmon, 1952. Beeld Signet
Omslag Alan Harmon, 1952.Beeld Signet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden