RecensieTheater

Een hilarische toestand bij Ik heb spijt van Wunderbaum ★★★★☆

Ik heb spijt van Wunderbaum. Beeld Sofie Knijff
Ik heb spijt van Wunderbaum.Beeld Sofie Knijff

De voorstelling begint in het Duits, toch een beetje de nieuwe moedertaal nu acteursgroep Wunderbaum (jawel, die naam hadden ze al) naar Jena is verhuisd om daar het plaatselijk theater te gaan leiden. Dat ze tevens verbonden zijn aan Theater Rotterdam en een cultureel centrum in Milaan, dat mag geen obstakel vormen; Wunderbaums productiviteit lijdt er bepaald niet onder.

Ik heb spijt (Ich bereue) nu, gaat van start met een proloog over een man uit Jena. Acteurs Walter Bart en
Matijs Jansen staan voor het voordoek en duiken in de geschiedenis van Ollie, in voormalig Oost-Duitsland. Inmiddels, zoveel jaar na de val van de muur, is het tijd voor een terugblik. Heeft hij spijt?

Ollie, zo blijkt, zit klaar achter het doek dat even later opgaat: hij is de muzikant bij de voorstelling die verdergaat als een talkshow met de titel Ik heb spijt. Jansen is de vlotte gastheer, compleet met hippe bril, Bart kruipt in de huid van de verschillende gasten die aanschuiven en die ergens spijt van zouden hebben.

Brexiteers, verkrachters, terroristen of maffiosi – je kunt je er van alles bij voorstellen. Maar bij onze talkshowhost verschijnen steeds wat in zichzelf gekeerde, stroeve types met nauwelijks een spectaculair verhaal. En hoe hij zijn best ook doet om het ze te laten zeggen, spijt hebben ze niet echt.

Een hilarische toestand is het wel: een haperend mediagebeuren, waarbij de acteurs zo nu en dan uit hun rol vallen, elkaar becommentariëren en Bart de show per se nog wil verrijken met ingeleefd gezang. Neem mee het sluitstuk waarin het duo zachtjes piekert over wat hun misschien toch wel spijt, en je denkt: in deze roerige talkshowtijden is dit een potentieel kijkcijferkanon.

Ik heb spijt door Wunderbaum.

7/3, Theater Rotterdam. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden