Review

Een heerlijke plek om de Kerst door te brengen

Hoe geslaagd zijn de speciale kerst- en oud-en-nieuwspecials van de vaderlandse cabaretiers? De Volkskrant bekeek ze met - disclaimer! - milder gemoed dan anders.

Circus Treurdier. Beeld Ingvild Molenaar
Circus Treurdier.Beeld Ingvild Molenaar

Er zijn al veel varianten gemaakt op het klassieke kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens, maar muziektheatergroep Circus Treurdier weet daar toch weer een originele versie aan toe te voegen.
De gladde tv-presentator ­Frederik Kaak (lekkere rol van Jan-Paul Buijs) vierde triomfen in de jaren negentig, maar is nu aan lager wal geraakt en totaal verbitterd. Als een eigentijdse Ebenezer Scrooge wordt Kaak bezocht door spoken uit zijn verleden, heden en toekomst. Lukt het Kaak om een glorieuze tv-comeback te maken?

Origineel is ook de aankleding van Kerst met Kaak XL: rond een met campy gouden glittergordijn versierde tv-studio zit het publiek aan tafeltjes, de bar is de hele avond geopend en de voorstelling voltrekt zich in vier bedrijven. In en rond het publiek duiken de acteurs en muzikanten van Circus Treurdier steeds weer op met nieuwe plotwendingen, absurde personages (een geestige Ellen Parren als het 'Sperzieboonmeisje') en sterke liedjes (Thomas Spijkerman met de melancholieke ballade Met moeder aan de vleesgourmet).

Het Eeuwige Nachtcafé van Circus Treurdier is een heerlijke plek om de Kerst door te brengen. Of zoals de cast zelf zingt in vierstemmig a capella: 'Het is hier echt gezellig / Niet gemaakt gezellig / Niet verplicht gezellig'.

Circus Treurdier. Beeld Ingvild Molenaar
Circus Treurdier.Beeld Ingvild Molenaar
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden