Een heel eigen beeldtaal

Er hangen geschreven teksten aan de muur. 'I am a nice guy, really! But sometimes I feel that I could just murder you', gevolgd door de goed bedoelde waarschuwing: 'Beware of pickpockets!!!'....

Merel Bem

New Work City is te zien in Bureau Empty in Amsterdam. Het is een mengeling van negen enorme schilderijen, teksten en een auditief werk. Een mengeling ook van verschillende culturen, klassiek en modern, stad en natuur. De elementen komen op verschillende manieren terug, waardoor alles met een omweg met elkaar te maken heeft. Sommige schilderijen lijken vakantiekiekjes, genomen in een stad. Een lachende man in pak, met op de achtergrond de skyline van New York heeft als titel Back from my business trip. Op een ander doek staat een jongen mobiel te bellen onder een gigantisch zuilenportaal van een klassiek gebouw.

De tegenstelling oud en nieuw komt op een andere manier terug in het schilderij I'm talking to you: een aantal kleine situaties, die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, naast elkaar. Tussendoor staat tekst. Tekst die ook te zien is in Studio Talk - drawings. Het lijken flarden van gesprekken uit een stad, die zonder onderling verband zijn opgeschreven.

Ondanks de diversiteit is er absoluut samenhang. Kogan hanteert een heel eigen beeldtaal. Het is even wennen, maar uiteindelijk versta je hem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden