Column

Een hartbrekender boek heb ik in 2015 niet gelezen

Een man is zijn telefoonboekje kwijt. Vermoedelijk uit zijn jas gegleden in een trein naar de Côte d'Azur. Een maand later wil iemand het hem terugbezorgen.

Sheila SitalsingBeeld Julius Schrank

Het is het begin van een zoektocht door de mist in zijn hoofd waar hij flarden uit zijn leven terugvindt, namen die hij was vergeten - soms moedwillig. Een hartbrekender, ontroerender, verdrietiger boek dan Om niet te vergeten van Patrick Modiano las ik niet in 2015 - mijn boek van het jaar.

Dat verloren telefoonboekje: 'Hij had geprobeerd zich de namen te herinneren die erin stonden. Een week geleden had hij het zelfs helemaal willen reconstrueren en was hij begonnen, op een leeg blad papier, met het opstellen van een lijst. Maar hij had het blad algauw verscheurd. Geen van die namen was van een van de mensen die iets in zijn leven hadden betekend.'

Met het hervonden boekje ­komen de opdringerige vinder, diens vriendin, haar satijnen jurk met twee goudkleurige zwaluwen, het dossier van een misdaad en ­namen zijn leven binnengezeild, oude namen die diep van binnen iets in hem wakker maakten. 'Die woorden hadden hun werk gedaan. De beet van een insect, eerst nauwelijks merkbaar maar dan steeds gevoeliger, zodat je ­algauw een vlijmende pijn voelt. Het verleden en het heden beginnen door elkaar heen te lopen, en dat lijkt niet zo verwonderlijk, ­aangezien ze slechts door een dunne wand van cellofaan waren gescheiden.'

Wanneer het verleden door het cellofaan heen breekt, en de formidabele ontknoping zich aandient, voor zover je van een ontknoping kunt spreken in een vertelling die uit losse flarden en onaffe personages bestaat, is er alleen nog maar ontzetting, verlatenheid en verdriet waar geen bodem onder zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden