REPORTAGE

'Een handtekening van Freddy Krueger kost 31 euro'

De uitgerangeerde filmsterren zijn wat te duur voor de fans op Comic Con Amsterdam, maar de gekostumeerde bezoekers vermaken zich ook met elkaar.

Joost van Beek
null Beeld Jan Mulders
Beeld Jan Mulders

Voor metrostation RAI steekt een roodharige zeemeermin in de middagzon een sigaret op. Verderop wacht een Sith Lord uit de Star Wars-reeks, geschminkt gezicht met tribalmotief, zwart gewaad, stoïcijns voor een stoplicht. Achter hem het beurscentrum, waar de eerste dag van de comic-, fantasy- en sciencefictionbeurs Comic Con Amsterdam is begonnen. Naar verwachting zal het evenement zo'n 20 duizend bezoekers trekken. Rond het middaguur zit de RAI vol.

Ietwat uitgerangeerd

De Comic Con is een kans om dicht bij de sterren te komen. De Britse organisatie Showmasters trommelt er twintig op, waarvan de meesten ietwat zijn uitgerangeerd. Sean Astin (Samwise Gamgee in de The Lord of the Rings-trilogie) signeert. Tik drie tientjes af en je krijgt een handdruk en krabbel. Ian McDiarmid, bekend als Darth Sidious uit de Star Wars-films, gaat voor zestig euro op de foto. Vijftien euro erbovenop en je mag op zijn keizerstroon. Prijsknaller is de 87-jarige stemacteur Shane Rimmer, beter bekend als Scott Tracy uit de Britse poppenserie Thunderbirds. Vijftien euro voor een handtekening of kiekje.

Laila (19) is net vastgelegd met horroracteur Robert Englund, Freddy Krueger uit de Nightmare on Elm Street-films. 'Toen ik zag dat hij kwam schreef ik me meteen in voor een foto.' Beteuterd: 'Ik wilde wel een handtekening, maar dat kost nog eens 31 euro.'

Bezoekers. Beeld anp
Bezoekers.Beeld anp

Mr. Spock

Er staan kratten met stripboeken op de beursvloer. Verderop kun je forse fantasyzwaarden kopen. Er zijn filmvertoningen en panels, in een hoek staat een worstelring, Netflix promoot haar series.

Paul uit Montreal leeft van zijn verbluffende gelijkenis met ruimteofficier Mr. Spock (Star Trek). In twee jaar tijd trok hij langs 56 beurzen. Drie euro voor een selfie. 'Mensen barsten in tranen uit als ze me zien. Dit is een gift die ik moet delen.' Als hij ziet dat er een telefoon op hem wordt gericht, staakt hij zijn verhaal en doet zijn hand voor de lens. 'Het geld dat ik overhoud gaat naar een epilepsiefonds', vertelt hij. Vandaag verdient hij zijn vliegkosten niet terug.

Lichtzwaard

Veel bezoekers hebben dan ook genoeg aan elkaar. Op de beursvloer wemelt het van de cosplayers: mensen die zich uitdossen als hun favoriete personage. Bij de roltrappen balt een groep Power Rangers hun vuisten. Ze poseren maar wat graag voor een foto. Het Star Wars-kostuum van de Franse Cédric (42) klopt tot in het kleinste detail. 'Een outfit maken kost tijd, ik heb weinig geslapen de laatste weken. In mijn lichtzwaard zit al zo'n 500 euro, het is geen speelgoed.' Hij zwaait ermee en daar klinkt de overbekende 'zwoeesch'. Cédric: 'Ik doe dit voor het geluk in de ogen van mensen, sommige hebben het gevoel dat ze in de film stappen als ze me zien. Met cosplay ontvlucht ik mijn dagelijkse beslommeringen.'

Lauren (18), als Jigsaw uit de Saw-films, en Sam (16), als de Heer van de Nazgûl uit Lord of the Rings, rusten uit bij een statafel. Sam heeft zijn helm even weggelegd. Op zijn neus staat een zweetdruppel. 'We zijn hier voor de gezelligheid en de panelpraatjes', zegt hij. 'Ik hoef niet met sterren op de foto.' Hij laat zijn kostuum zien. 'Ik heb de dozen van mijn playstation gebruikt, met een beetje creativiteit zet je het voor een paar tientjes in elkaar.' Later dromt er een groepje jongens om hen heen, hun smartphones in de aanslag.

Lauren en Sam. Beeld
Lauren en Sam.Beeld

Mainstream

De grootste Comic Con wordt jaarlijks in San Diego gehouden. De organisatie werd in 1970 opgericht om de stripcultuur in de breedste zin onder de aandacht te brengen.

Amsterdam Comic Con wordt georganiseerd door het Britse Showmasters, een organisatie die in 2002 werd opgericht. Door het succes van The Lord of the Rings, Game of Thrones, de Marvel-films en recentelijk de jaren tachtig-ode Stranger Things hebben de beurzen de wind in de rug - fantasy en sciencefiction is allang mainstream geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden