RubriekBeeldvormers

Een groter contrast is haast onmogelijk: Jacinda Ardern en Melania Trump

De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: twee bekende vrouwen en een tegenovergesteld beeld.

Jacinda Ardern (en partner) na de bevalling. Het was nogal een contrast met Melania Trump, de koele kinderhater.Beeld Fiona Goodall / Getty

Graag ga ik hier even veertien dagen terug in de tijd, in de hoop dat u het zich nog kunt herinneren. In de week waarin in Nederland nota bene heftig werd gediscussieerd over het thema van de komende Boekenweek, ‘De moeder de vrouw’, verschenen in de media twee foto’s van bekende vrouwen die wat symboliek betreft niet méér konden verschillen dan ze deden. Aan de ene kant van het spectrum: Melania Trump. Die droeg tijdens een bezoek aan een migrantenopvang in Texas, waar kinderen gescheiden van hun ouders in kooien waren gestopt, een jas met op de achterkant in witte koeienletters de tekst ‘I really don’t care, do u?’ Aan de andere kant: Jacinda Ardern in een hagelwitte top, met naast zich haar vriend Clarke Gayford, in een door de Australische media bejubelde ‘dad cardie’ (een gemoedelijk wollen vadervest met Aztekenpatroon), en in haar armen hun pasgeboren dochter Neve, met groen mutsje.

Jacinda Ardern is de 37-jarige premier van Nieuw-Zeeland. Die beviel op 21 juni van een meisje en hoewel dat in het grote geheel der dingen vrij normaal is – zelf ben ik bijvoorbeeld ook weleens van een meisje bevallen – was de gebeurtenis tegelijkertijd wereldnieuws. Op Ardern wordt, net als op Melania Trump en elke andere bekende vrouw, hevig gelet. Toen de leider van haar sociaal-democratische Labourregering aankondigde dat ze zwanger was, verscheen op haar Wikipediapagina onmiddellijk de opmerking dat zij, na de Pakistaanse premier Benazir Bhutto, de tweede premier zou zijn die ‘in functie’ zou gaan bevallen. ‘Van een kind’, stond erbij, opdat we niet dachten dat het een chihuahua zou worden. En toen Ardern en Gayford zich meldden in het ziekenhuis in Auckland, verzamelde zich daar een batterij aan fotografen op de stoep, wachtend op het moment dat de populaire premier als kersverse moeder naar buiten zou komen.

Melania Trump met de gewraakte jas. Beeld Mandel Ngan / AFP

Daar was ze dan. En alles was perfect. Haar warme, brede lach, dat groene hoofdje tegen haar maagdelijk witte borst, de verlegen nieuwbakken vader die eerder al bekendmaakte dat hij fulltime voor Neve zou gaan zorgen, en dan die naam: Neve Te Aroha Ardern Gayford, die ‘sneeuw’ betekent én ‘helder’ én verwijst naar de Maorigeschiedenis van Nieuw-Zeeland én naar de plek waar Ardern vandaan komt én natuurlijk naar de gelijke verhouding tussen man en vrouw – en dat gooide die net bevallen premier er in prachtige volzinnen uit tijdens het persmoment in het ziekenhuis. Het was nogal een contrast met Melania, de koele kinderhater aan de andere kant van de wereld.

Inhoudelijk kon je de twee situaties natuurlijk niet echt met elkaar vergelijken. Degene die zich in een vuil politiek steekspel bevindt, is wat beeldvorming betreft kwetsbaarder dan degene die trots haar pasgeboren kind laat zien. Had Melania die dag iets anders aangetrokken dan dat krankzinnige jasje, dan was ze er waarschijnlijk ook niet mee weggekomen, omdat ze op dat moment werd gezien als vertegenwoordiger van een mensonterend beleid.

Ik zocht naar een foto waarop Ardern net zo goed de mist in had kunnen gaan. Bepalen wat je draagt tijdens officiële gelegenheden is altijd een risicovolle onderneming; voor je het weet, sta je in de ogen van anderen ineens aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Zo had het goed fout kunnen gaan toen de Nieuw-Zeelandse premier in april van dit jaar, hoogzwanger, een bezoek bracht aan Buckingham Palace en Koningin Elizabeth begroette in een traditionele Maori-cape, terwijl ze zelf geen Maori is. Maar waar Melania Trump het niet in haar hoofd zou moeten halen om in een soortgelijke situatie een indiaanse verentooi te dragen, bleef in Arderns geval de ophef uit. Sterker nog: in plaats van Ardern te beschuldigen van ongerechtvaardigde culturele toe-eigening, waren de Maori (opgetekend door The Guardian) trots op hun premier.

Nu kwam die lieve foto van haar jonge gezin er nog eens bovenop, per ongeluk perfect getimed na het debacle met de jas van Melania. Mooier dan dit werd het niet, fotografisch gezien dan: twee corresponderende beelden in één week, en het ene het volmaakte negatief van het andere.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden