MediaTop & Flop

Een góéd tv-item over de vaccinatiegraad en een mooi gebaar van Ronaldo dat toch niet helemaal lekker zit

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek.

Presentatrice Eva Jinek.Beeld ANP Kippa

Top

‘Goed, nu serieuze zaken’, zei Eva Jinek maandagavond. De talkshow besteedde aandacht aan de mazelenuitbraak en de dalende vaccinatiegraad. Daarbij had de redactie iets heel bijzonders gedaan: goed nadenken.

En dus zat er nu eens niet een keurig maar leugenachtig kruidenvrouwtje aan tafel onder het mom van balans. Het ging eens niet over het autismefabeltje, maar over een reëel gevaar: baby’s die de mazelen krijgen na contact met niet-ingeënte, besmette kinderen op een kinderdagverblijf. Er werden eens niet beelden getoond van huilende kinderen die een prikje krijgen, maar foto’s van een baby, doodziek van de mazelen.

Dit alles zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar Nederlandse media struikelden de afgelopen jaren vaak over het thema. In Buitenhof, ooit bastion van bedachtzaamheid, mocht een ‘kritische prikker’ twijfel zaaien. Villamedia, vakblad van journalisten, liet dezelfde mevrouw uitgebreid aan het woord. Dieptepunt was een aflevering van Pauw in 2016, waar een timide jeugdarts tegenover twee fanatieke anti-vaxxmoeders werd gezet en volledig het onderspit delfde. 

Het item in Jinek gaf blijk van voortschrijdend inzicht. De redactie liet zien dat de dalende vaccinatiegraad geen lekkere discussie is, maar een groot maatschappelijk probleem. 

Loes Reijmer

Flop

Een hekel hebben aan Cristiano Ronaldo valt qua gezapigheid in dezelfde categorie als het belachelijk maken van de Huishoudbeurs. Dat CR7 in de week dat hij met Juventus tegen Ajax speelde een goedbedoelde boodschap aan Abdelhak Nouri de wereld in stuurde, proberen we dan ook zonder cynisme te bekijken.

‘Ik hoop dat je snel herstelt’, zei Ronaldo in de video. Hij feliciteerde Nouri met zijn 22ste verjaardag en sloot af met de woorden: ‘Keep in touch.’

De familie zei blij te zijn met de boodschap, en dat is het belangrijkste. Maar toch wrongen die laatste woorden. Wist Ronaldo wel waar hij precies over praatte? Of had hij alleen gehoord dat Nouri een hartstilstand heeft gehad?

Naar alle waarschijnlijkheid zal Nouri niet in staat zijn contact op te nemen met Cristiano Ronaldo, of met wie dan ook. Als Ronaldo de moeite neemt een videoboodschap op te nemen, mag hij zich ook wel twee minuten in de zaak verdiepen, om dit soort pijnlijke missers en de schijn van gratuite betrokkenheid te voorkomen.

Uiteraard nemen we alles terug als Ronaldo gedurende de dagen dat hij in Amsterdam was een bezoekje heeft gebracht aan de familie Nouri.

Haro Kraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden