Een glaasje wodka om tien uur 's ochtends

Daar is ie dan eindelijk, de vernieuwde Vrij Nederland. Zelden is een vernieuwing/restyling zo langdurig en prominent aangekondigd als door de voormalige gids van links Nederland....

Eerste indruk: VN is frisser en (hier en daar) iets vrolijker. Netjes ook. En (weer) links, zoals hoofdredacteur Van Exter meldt. Tenminste, ‘als dat betekent dat Vrij Nederland vooruitstrevend is, strevend naar meer beschaving, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, kwaliteit van leven.’

Lang leve de inhoud, is het nieuwe motto van het blad. Misschien wel om dat te benadrukken plaatst het blad een advertentie waarin om een onderzoeksjournalist wordt gevraagd. Die man of vrouw kan aan de slag. Het enige, dinsdag al rondgemailde nieuwtje betreft de uitkomst van een onderzoek van TNS-Nipo. Van 65 procent van de Nederlanders mag de inkomstenbelasting voor de hoogste inkomens worden verhoogd van 52 naar 60 procent.

Verder een lang interview met straatpsychiater Jules Tielens, een achtergrondverhaal over de mogelijke transfer van premier Balkenende naar Europa en een taaie reportage over de duurzaamheid van ABN Amro. Verwarrend is de foto van de Toppers op de cover. Strafrechtadvocaat Boone, neuropsycholoog Matser en wetenschapper Klukhuhn poseren in de pakken van Gordon, René Froger en Gerard Joling/Jeroen van der Boom. ‘Echte toppers’, worden ze genoemd en in VN mogen ze hartekreten slaken.

De Groene Amsterdammer is nog steeds heel erg zichzelf, met de drie lange verhalen tellende minispecial ‘De prijs van migratie’. Het zal wel toeval zijn dat op de eerste pagina een advertentie staat voor het boek waarin Paul Scheffer de immigratie en integratie analyseert, Het land van aankomst.

In vergelijking met VN oogt De Groene plotseling saai, maar het ‘Lang leve de inhoud’ klinkt hier nog sterker. Prikkelend is een opmerking van econometrist Nijkamp in een stuk over het migratiedebat in Nederland: ‘Wilders stelt ten dele wel de goede vragen, maar wat hij met de antwoorden doet is gevaarlijk.’

Elsevier raadt, nu het nog ongestraft kan, de lezers aan op te biechten dat ze via een Zwitserse bankrekening belasting ontduiken. De kop boven een artikel over DSB is waarschijnlijk gemaakt door een boze eindredacteur die zijn spaargeld niet in Zwitserland, maar bij Dirk Scheringa heeft gestald: ‘Altijd gelazer bij DSB’.

De beste eerste zin van de week is van Liesbeth Wytzes die een interview als volgt begint: ‘Het is tien uur ‘s ochtends, maar choreograaf Jiri Kylian biedt toch maar een glaasje wodka aan – hij is tenslotte Tsjech’.

HP/De Tijd doet een nogal armzalige poging om de kioskknaller van de week te worden. Bij een foto van een chagrijnig kijkende Willem-Alexander staat op de cover in grote, oranje (ja ja ) letters de tekst: ‘We zijn u zat’. Waarom dat zo is staat in een ‘open brief’ van een redacteur.

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden