Een gids voor het aanschaffen en houden van een man

Bij het houden van een man kan veel misgaan. Waar moet je bij de aanschaf op letten? Hoe zie je of hij niet al bezet is? En wat is de beste verzorging? Hoog tijd voor een gids.

Homo Sapiens, Man. Gedomesticeerd. Beeld Olivier heiligers
Homo Sapiens, Man. Gedomesticeerd.Beeld Olivier heiligers

Disclaimer

Mannen zijn levende wezens en kunnen onvoorspelbaar reageren. De uitgever is dan ook op geen enkele manier aansprakelijk voor de resultaten van de adviezen in dit werk, en adviseert met klem om in de omgang met de man altijd alert te zijn, hulp in te schakelen van een professional bij het oplossen van problemen en nieuwe trainingsideeën altijd stapsgewijs te introduceren om de man hiermee niet te overvallen.

Voorwoord

In Nederland leven op dit moment 1,5 miljoen honden, 2,8 miljoen katten en 8,5 miljoen mannen. Neemt men België in deze vergelijking mee, dan komen daar nog 5,5 miljoen mannen bij. Het houden van mannen is dan ook populairder dan ooit. Dat is niet verwonderlijk: de gemiddelde man heeft een prettig karakter met een goed ontwikkeld gevoel voor humor, is moedig en loyaal, charismatisch en enthousiast en weet niet alleen te incasseren, maar ook te relativeren. Toch blijken er in de praktijk nog een hoop vragen te zijn rondom het houden van mannen:

- Kan de man op een flat gehouden worden?

- Is de moderne man gedomesticeerd of niet?

- Is iedereen geschikt voor het houden van mannen?

- Heeft de man leervermogen - en zo ja, is hij dan ook te trainen?

Gelukkig komen steeds meer geinteresseerden tot het besef dat het houden van mannen alleen niet genoeg is.

De vraag waar het werkelijk om draait is: hoe houd je ze het bést?

null Beeld Olivier heiligers
Beeld Olivier heiligers

Algemene kenmerken

Bouw: brede schouders en smalle heupen worden als ideaal gezien. Bespiering moet zichtbaar en voelbaar zijn, maar mag een natuurlijke bewegingsafloop niet hinderen. Een brede borst geeft voldoende ruimte aan de longen. Droog beenwerk.

Karakter: varieert, maar over het algemeen stabiel, sociaal en goedgehumeurd.

Levensduur: in mensenjaren gerekend wordt de man in het wild gemiddeld zestig tot tachtig jaar. Kan met goede verzorging de honderd halen.

Beweging: heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Heeft soms een andere definitie van 'beweging' dan zijn omgeving.

Gezondheid: weinig problemen, maar kan gevoelig zijn voor prostaatklachten. Neigt vanaf een bepaalde leeftijd tot vervetting en verminderde conditie.

Kleur: de onderliggende huidskleur varieert van bruin tot gelig en van bleekroze tot zwart. De bleekroze variant kleurt in de zomer rood.

Vacht: beperkt zich tot bepaalde delen van het lichaam. Over het algemeen kort. De vachtkleur beperkt zich tot bruin, rood, geel en zwart. Een bonte of gestippelde vacht komt bij de man niet voor.

null Beeld Olivier heiligers
Beeld Olivier heiligers
null Beeld Olivier heiligers
Beeld Olivier heiligers

Rui: verhaart weinig tot niet. Pas op latere leeftijd verliest de man meer haar. Dit groeit dan niet meer terug.

Vruchtbaarheid: over het algemeen goed, hoewel de kwaliteit van het sperma op latere leeftijd afneemt.

Voortplanting: gemiddeld twee tot drie kinderen bij een of meerdere partners.

Voeding: alleseter, vooral gericht op de hoeveelheid. Kan soms wat kieskeurig zijn, maar intensievere participatie in het bereidingsproces lost dit probleem vaak op.

Huisvesting: komt het best tot zijn recht als hij de ruimte heeft, maar ook geschikt voor een kleiner woonoppervlak, mits voldoende alternatieve vormen van beweging geboden worden. Mogelijk onder enige dwang.

Aandacht: weet zich over het algemeen overdag zelfstandig bezig te houden en vraagt relatief weinig aandacht. Een deel is vooral 's nachts actief.

Training: krijgt meestal zonder veel problemen de basisvaardigheden en -commando's onder de knie. Sommigen hebben aanleg voor meer. Een deel van de mannen is analfabeet.

Sociale aanleg: van nature sociaal aangelegd en spreidt deze vaardigheid graag ten toon, vooral richting het andere geslacht. Moet hier soms in gecorrigeerd worden, vooral binnen een relatie.

Allergie: ook geschikt voor gezinnen met een allergie.

Aanschaf

Aangezien de man tegenwoordig ruim vertegenwoordigd is in het straatbeeld, is de verleiding groot om over te gaan tot een impulsaanschaf, helemaal als er sprake is van de roemruchte 'klik' en een van beide partijen halsoverkop verliefd wordt. Toch is een 'klik' alleen niet genoeg om het houden van mannen tot een goed einde te brengen. Helemaal als het doel een man voor de langere termijn is, is het belangrijk om de aanschaf niet alleen op gevoel te doen, maar vooral ook met verstand.

Beschikbaar of niet?

Mannen vinden is over het algemeen geen probleem. De kunst is vooral om een exemplaar te vinden dat past bij de eigen wensen én daadwerkelijk vrij is. Vooral dit laatste is in de hedendaagse maatschappij een groot probleem. Vroeger was dit eenvoudiger: een blik op de ringvinger en de trouw- of verlovingsring markeerde de man meteen als geringd en dus bezet. Tegenwoordig is het ringen van mannen steeds minder gebruikelijk, wat de zoektocht naar een vrije jongen niet eenvoudiger maakt.

Ook voor de man zelf is dit verwateren van eigendomsgrenzen verwarrend.

Vroeger werd de man elke keer dat zijn blik langs zijn hand gleed eraan herinnerd dat hij een thuis had. De moderne man moet het zonder dit ezelsbruggetje doen en dus gaat het helaas vaak fout. Zo kan de moderne man er van de ene op de andere dag van overtuigd zijn dat hij een 'vrije jongen' is, terwijl hij in praktijk al ruim tien jaar getrouwd is. Dezelfde verwarring kan ervoor zorgen dat een man er heilig van overtuigd is dat hij en zijn partner al bijna gescheiden zijn en hij weer beschikbaar is, terwijl de desbetreffende partner hier niets van weet. Dit is voor alle partijen erg verwarrend en wordt in essentie veroorzaakt doordat de gemiddelde man moeite heeft om zijn eigen emoties te duiden.

Zo zal een man die

- zich onbegrepen voelt, dit al snel vertalen naar dat hij niemand heeft die hem wil begrijpen.

- zich eenzaam voelt, dit al snel extrapoleren naar dat er niemand is om zijn leven mee te delen.

Dit ziet zijn partner vaak anders.

De beste manier om er zeker van te zijn dat een man beschikbaar is, lijkt om hem hier direct naar te vragen. De resultaten hiervan vallen in de praktijk echter tegen doordat de man hier vaak zelf ook niet echt het antwoord op lijkt te weten. Van belang is dan ook niet óf de vraag naar een eventuele partner gesteld wordt, maar hóé deze gesteld wordt. Het belangrijkste hierbij is om de man alléén naar de feiten te vragen en niet naar zijn interpretatie. De interpretatie wijkt namelijk vaak nogal af van de praktijk.

null Beeld Olivier heiligers
Beeld Olivier heiligers

Over de auteur

M. van der Meer heeft verschillende bestellers op haar naam staan waarin ze de werking van de moderne psychiatrische kliniek blootlegde.

Daarnaast publiceerde ze twee boeken die zich bogen over het voorstellingsvermogen van het hedendaagse kind. Haar studie naar de moderne man omspant inmiddels meer dan twee decennia. Het idee voor Het houden van mannen ontstond toen ze haar boekenkast ordende en zich afvroeg waarom er honderden boeken zijn over het houden van katten, honden en paarden, maar geen enkel boek over het houden van mannen.

Van der Meer houdt op dit moment een paard, twee pony's en een man.

Een voorbeeld van hoe het niet moet:

'Heb je een vriendin of ben je getrouwd?'

De man:

- 'Eigenlijk zijn we alleen nog maar bij elkaar vanwege de kinderen/ het huis/ de hond.'

- 'Mijn partner en ik praten nooit meer echt met elkaar.'

- 'Ik kan me niet herinneren wanneer we voor het laatst seks hebben gehad.'

- 'We zijn al wel gescheiden, maar het papierwerk kost nou eenmaal tijd.'

null Beeld Olivier heiligers
Beeld Olivier heiligers
null Beeld Olivier heiligers
Beeld Olivier heiligers

Belangrijk is om te beseffen dat dit geen feiten zijn, maar interpretaties. Wil je de werkelijke status van de man weten, dan zul je naar de drie feiten moeten vragen die de werkelijk beschikbare vrije man kenmerken:

- Weet de partner ook dat ze gaan scheiden?

- Hebben de man en de partner al gescheiden woonruimtes?

- Zo niet, accepteert de partner het als de man een potentiële nieuwe partner mee de woning in neemt, bijvoorbeeld met het oog op voortplanting?

Als het antwoord op een deze vragen 'nee' is, of 'ik heb het hier niet over met mijn partner want ik wil hem/haar geen pijn doen', dan is de man in praktijk waarschijnlijk minder vrij dan in zijn hoofd en is voorzichtigheid geboden. Natuurlijk is het dan nog steeds mogelijk om over te gaan tot aanschaf, maar als de man niet in staat is om de status van zijn huidige relatie goed in te schatten, wie zegt dan dat hij dit bij een eventuele volgende relatie wél kan? Met andere woorden: werd de verwarring in het hoofd van de man veroorzaakt door een verwarrende relatie, of verwart de man zijn partners vaker met elkaar?

Aanschaf via internet

In principe gelden voor de aanschaf van een man via het internet dezelfde regels als voor het zoeken van een man in het echte leven.

Aangezien de man in het echte leven echter al problemen kan hebben met het onderscheiden van feit en fictie, is het logisch dat dit onderscheid in een virtuele wereld nog lastiger voor hem is. Heeft de man een partner of niet? Het antwoord daarop lijkt een helder ja of nee

- maar wat als die partner niet op dezelfde datingsite zit? Heeft de man in die specifieke, virtuele wereld dan ook nog steeds een partner, of niet? Niet elke man weet dit filosofische vraagstuk tot een goed einde te brengen.

Aanschaf via het internet is mogelijk, maar houd in het achterhoofd:

- In een virtuele wereld is de man geïsoleerd van zijn omgeving, waardoor bijvoorbeeld karakter, bouw en training minder goed in te schatten zijn.

- Zoals bij alle andere internetaankopen geldt ook hier: als het aanbod er te goed uitziet, dan zit er een addertje onder het gras.

Zie ook de disclaimer: blijf altijd alert in de omgang met de man - ook online.

null Beeld
Beeld

Het houden van mannen. Veldgids voor de praktijk

Non-fictie
Myrthe van der Meer
The House of Books, 160 pagina's; euro 12,99.
Verschijnt 6 mei.

null Beeld Olivier heiligers
Beeld Olivier heiligers

Garantie

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een kat, hond of wasmachine, gaat de aanschaf van de man niet met een garantieperiode gepaard. Blijkt een man binnen zes maanden na datum van aanschaf toch niet helemaal aan de verwachtingen te voldoen, of zelfs verborgen gebreken te hebben, dan kan men hem niet terugbrengen naar de vorige partner, laat staan alle gedane investeringen of reparatiekosten terugeisen.

In het geval van het houden van mannen is elke investering in tijd, geld of energie dus altijd volledig voor de verantwoordelijkheid van de partner. Dat is ook waarom het scharrelmodel in deze tijden zo populair is: wel de lusten, niet de (financiële) lasten.

Maar wat als de man is aangeschaft met het oog op de langere termijn, en je hier op een gegeven moment toch op uitgekeken bent? Hoewel er nog steeds dierenartsen zijn die bereid zijn om een kat of hond die niet langer gewenst is in te laten slapen, is dat bij de man niet gebruikelijk. Betekent dit dat je dan voor altijd aan een en hetzelfde exemplaar vastzit? Nee. Het is natuurlijk altijd mogelijk om de man de deur te wijzen of zelf te vertrekken. Dit gaat vaak wel met een hoop emotionele rompslomp gepaard. Helemaal als men zich toch nog ergens verbonden voelt met het lot van de man, want wat moet er dan van hem worden, zo helemaal alleen?

Gelukkig bestaat er nog één soort garantie waarmee de man voor totale verwaarlozing behoed kan worden: in de meeste gevallen kan een man die niet meer voldoet - zelfs tot jaren na aanschaf - achtergelaten worden op de stoep van de fokker.

Deze heeft door het opvoedingsproces en het grootbrengen van de man over het algemeen toch een band met hem opgebouwd, ook al is er initieel vaak enige opluchting als de man eenmaal het nest verlaat en zijn kamer omgevormd kan worden tot hobbykamer. Het is geen perfecte oplossing, maar het werkt. Toch is voorkomen beter dan genezen, dus ook voor het houden van mannen geldt: bezint eer gij begint.

null Beeld Olivier heiligers
Beeld Olivier heiligers
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden