Een gewaagde Othello en de verrassing van filmfestival Cannes

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van een gewaagde Othello tot de verrassing van filmfestival Cannes.

Pauline KleijerRutger PontzenFloortje SmitBiëlla LuttmerHein Janssen en Joris Henquet
null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

1. Theater: Othello

door het Nationale Theater. Tournee t/m 31 maart.

Regisseur Daria Bukvic bewijst zich met deze Othello, waarmee ze haar entree maakt bij het Nationale Theater, als een fantasierijke theatermaker die met lef en brutaliteit een klassiek stuk te lijf gaat. Haar Othello is gewaagd, bij vlagen meeslepend en naar het eind toe verpletterend. Met deze radicale bewerking van Shakespeares stuk levert ze een nieuwe invalshoek op het klassieke verhaal: namelijk dat sluimerend racisme en uitsluiting tot genadeloos geweld kan leiden.

Lees hier de recensie.

Theater

Othello

2. Opera: The Rake's Progress

door De Nationale Opera. T/m 21 febr.

Regisseur Simon McBurney, die eerder bij De Nationale Opera onder andere A Dog's Heart maakte, levert met The Rake's Progress opnieuw een staaltje theatraal vernuft. Onder leiding van dirigent Ivor Bolton ontstaat een mooi samenspel tussen de zangers op het podium en de eersteklas musici van het Nederlands Kamerorkest in deze wonderschone productie.

Lees hier de recensie.

Opera

The Rake's Progress

3. Cabaret: Later is allang begonnen en vroeger komt nog 1 keer terug

door Harrie Jekkers en Klein Orkest. Tournee t/m 31 mei.

Het fijne aan dit opgewekte en nostalgische theaterconcert is dat Jekkers tussen de liedjes door (hij zingt uiteraard de grote hits als Laat mij maar alleen, Koos Werkeloos en O, O, Den Haag) uitgebreid de tijd neemt om de geschiedenis van zijn band uit de doeken te doen. De charismatische verteller Jekkers heeft een reeks geestige anekdotes verzameld over zijn 'rare bandje'.

Lees hier de hele recensie.

Cabaret

Later is allang begonnen

4. Film: Early Man

Regie: Nick Park.

Early Man speelt zich af tussen het stenen tijdperk en de bronstijd. Lang, idioot verhaal kort: een stel domme oermensen, onder leiding van holbewoner Dug, moet het in een voetbalwedstrijd opnemen tegen een groep bronstijdmensen. Even lijkt de film op een milieuvriendelijk verhaal af te koersen, iets met een boodschap. Maar voordat het tuttig wordt, duikt er weer een monstereend met tandjes op, een mammoet in overdadig bronzen harnas, of een of raar zwart-wit rupsje dat later als voetbalschoen wordt gebruikt. Early Man is, ondanks en dankzij de imperfecties, vakwerk om van te houden.

Lees hier de recensie.

Film

Early Man

5. Beeldende kunst: Neo Rauch

Museum de Fundatie, Zwolle. T/m 3 juni.

Museum de Fundatie wijdt, met liefst 65 schilderijen, een overzichtstentoonstelling aan de in 1960 in Leipzig geboren schilder Neo Rauch. Er kleeft een rijke geschiedenis aan het gebied rond Leipzig: land van het classicisme, met klinkende namen als Goethe, Mendelssohn en Bach. Maar ook: twee wereldoorlogen en veertig jaar DDR. Rauch penseelt deze onzekere wereld met trefzekere toets. Het overzicht in Zwolle zit door de strikte chronologie wat conventioneel in zijn vel, maar het totaalbeeld wordt daardoor wel duidelijk: dit is een oeuvre dat begint met een optimistisch jargon, ontleend aan stripverhalen en reclameplaatjes, en (voorlopig) eindigt met beeltenissen van een maatschappij die in ontbinding is.

Lees hier de recensie.

Kunst

Neo Rauch

6. Film: The Florida Project

Regie: Sean Baker.

Het onafhankelijk geproduceerde The Florida Project portretteert mensen uit de onderkant van de Amerikaanse samenleving. Mensen die leven in leegstaande motels in de schaduw van Disney World. De film was vorig jaar een van de grote verrassingen op het filmfestival van Cannes. Regisseur Sean Baker bewijst opnieuw zijn talent voor realistisch ogend drama met een grote sympathie voor antihelden. The Florida Project is een secuur vormgegeven, kleurrijk en indringend drama.

Lees hier de recensie.

Film

The Florida Project

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden