Review

Een gevarieerde inkijk in het Joodse Nederland

Het is een divers gezelschap, de mannen en vrouwen die Ronit Palache heeft geportretteerd in haar bundel Ontroerende onzin.

Ronit Palache - Ontroerende onzin

Ze zijn geboren in Waalwijk of in Moskou, Amsterdam of de New Yorkse wijk The Bronx. Ze zijn diep gelovig en doen hun uiterste best zich aan alle 613 religieuze voorschriften te houden. Of ze komen één keer per jaar, op Grote Verzoendag, naar sjoel (de synagoge). Ze zijn getekend of zelfs getraumatiseerd door de ellende die hun ouders in de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Of ze zijn jong, betrekkelijk onbezorgd, maar hechten aan het doorvertellen van hun familieverhaal. Er is eigenlijk maar één ding wat deze 125 mensen gemeen hebben: ze zijn Joods en zo voelen ze zich ook.

Ronit Palache
Ontroerende onzin - De Joodse identiteit in het Nederland van nu.
Non-fictie
Prometheus; 312 pagina's; euro 19,95.

Lotgenoten

Hoewel het ondoenlijk is om te definiëren wat Joods zijn precies betekent, zijn er wel elementen die steeds terugkomen. De godsdienst uiteraard, maar de Joodse identiteit kan meer en ook iets anders behelzen dan geloven in de God van het Oude Testament. Zoals de overtuiging deel uit te maken van een volk dat na eeuwen van omzwervingen in Israël een thuis gevonden heeft. De band met Israël kan heel ambivalent zijn en verweven met kritiek, maar in het boek van Palache is er niemand die helemaal geen gevoelens voor of over dit land koestert. Misschien is de belangrijkste onderlinge band het gevoel lotgenoten te zijn en erfgenamen van een beladen, maar ook rijke geschiedenis.

Ronit Palache geeft met haar miniportretten (niet langer dan twee pagina's per persoon) een interessante en gevarieerde inkijk in het huidige Joodse Nederland. Ze verheerlijkt en verguist niets. Benepenheid (uit orthodoxe kring jegens kinderen van een niet-Joodse moeder die er daarom niet bij zouden horen) en warmte spreken allebei een woordje mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden