BoekenKort

Een geniale jonge man met een trompet in ‘de eerste jazzroman’

Emilia Menkveld

Aan het slot van haar korte proloog waarschuwt Dorothy Baker (1907-1968) de lezers alvast: ‘Onze man is, ik zeg het met tegenzin, een kunstenaar, beladen met de zware last van een kunstenaarsziel.’ Het loopt slecht met hem af, verklapt ze ook maar meteen, maar pas nadat hij de wereld zijn geniale muziek heeft geschonken. Jonge man met trompet verscheen oorspronkelijk in 1938 en kwam bekend te staan als de eerste jazzroman. De Amerikaanse auteur liet zich inspireren door de muziek – ‘maar niet het leven’ – van de succesvolle (witte) kornettist Bix Beiderbecke.

Met veel schwung beschrijft Baker, zelf een groot jazzliefhebber, fenomenale jamsessies en optredens in clandestiene clubs. ‘De emotie laaide hoog op en geslaagde inval volgde op geslaagde inval, met als gevolg een contrapunt waarvan je zou hebben gezworen dat iemand het noot voor noot op mooi leeg muziekpapier had uitgewerkt.’ In het sterk gesegregeerde Amerika van de jaren twintig knoopt de hoofdpersoon warme banden aan met de zwarte musici die hem het vak bijbrengen; zodra het over muziek gaat, is kleur bijzaak. Ook in dat opzicht was Baker een pionier.

null Beeld Van Maaskant Haun
Beeld Van Maaskant Haun

Dorothy Baker: Jonge man met trompet. Uit het Engels vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema. Van Maaskant Haun; € 19,50.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden