BoekenOmslag

Een gekantelde cover voorspelt weinig goeds

Een omgekeerd beeld is geen goed nieuws.

Erik van den Berg
null Beeld Lannoo
Beeld Lannoo

Stel: je maakt een smak en het licht gaat uit. Als je je ogen weer opent, duizelt het je – de wereld is veranderd. Het duurt even voor je snapt dat dat niet aan de wereld ligt, maar aan jou. Je bent gevloerd, je blik is 90 graden gedraaid.

Om dat gekantelde perspectief draait Waanwind van Peter Kaldheim, het waargebeurde verhaal van een aan coke verslaafde New Yorker die zo diep in de nesten raakt dat hij de stad ontvlucht en een louterende zwerftocht begint. De omslagfoto correspondeert met de ondertitel ‘Ik werd wakker in de berm, dagdromend hoe iets soms lopen kan’.

Op Elandsoog, de in Zweden gesitueerde debuutthriller van Esther Quatfass (Lannoo, 2019), geen gekanteld asfalt maar een verticaal bos, met eenzelfde link naar de tekst: de groen bemoste stammen zijn het laatste wat een van de personages van de wereld ziet.

null Beeld De Geus
Beeld De Geus

Het kan nog erger: alles op z’n kop. Zoals op It’s Not Supposed to Be This Way, een zelfhulpboek van de Amerikaanse bestsellerauteur Lysa TerKeurst (Thomas Nelson, 2018), met bijbelse inspiratie voor wie de weg kwijt is in het leven.

Kijk naar de blote benen op Richard Russo’s Chances Are... (Knopf, 2019) en je snapt dat hier een lichtere toon past, ook al draait de roman om de reünie van oude studievrienden die een naar geheim delen: de verdwijning van de vrouw op wie ze alle drie verliefd waren.

Over actuele vragen gaat The Opposite House (Anchor, 2008) van Helen Olajumoke Oyeyemi, een Londense schrijver die behoort tot Granta’s Best Young British Novelists. The Opposite House is een magisch-realistische roman vol multiculturele spiegelingen en omkeringen. De hoofdrolspelers zijn Maya, een zangeres met Brits-Cubaans-Nigeriaanse roots, en Aya, een Caribische geest in de ‘tussenwereld’ met een woning met twee deuren, één in Londen en één in Lagos.

Kantel het omslag en je ziet waar Maya en Aya elkaar vinden: een omgekeerd Cuba, met een verschoven hemel en aarde.

Peter Kaldheim: Waanwind

Omslag Berry van Gerwen. De Geus; € 22,50.

Verbetering: het omslag van Waanwind van Peter Kaldheim is een eigen ontwerp van Berry van Gerwen en niet overgenomen van de Amerikaanse editie Idiot Wind (zoals eerder vermeld werd).

null Beeld Knopf
Beeld Knopf
null Beeld Anchor
Beeld Anchor
null Beeld Thomas Nelson
Beeld Thomas Nelson
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden