RecensieTheater

Een gehate pianoleraar blijkt bij nader inzien toch wat sympathieke trekjes te hebben ★★★☆☆

Een verwende tweeling heeft enorm de pest aan de eenarmige Paul Wittgenstein. Martijn Nieuwerf zet hem neer als irritant, egocentrisch én ontroerend.

Karin Veraart
De Verschrikkelijke Wittgenstein door  Bellevue Lunchtheater Beeld Ben van Duin
De Verschrikkelijke Wittgenstein door Bellevue LunchtheaterBeeld Ben van Duin

Pianoleraren zijn niet per se geliefd bij kinderen die op pianoles zitten. En omgekeerd geldt hetzelfde: de pianoleraar is niet altijd blij met pupillen die vaak gestuurd zijn door hun ouders. Zie ook maar weer eens De Verschrikkelijke Wittgenstein van Roeland Hofman (tekst en regie) bij Bellevue Lunchtheater.

Charlie en Matilda zijn tweelingbroer en -zus van twaalf jaar, die enorm de pest hebben aan de man die hun toonladders opgeeft. Deze verwende kids bewonen een chique appartement op Manhattan. Met de Oostenrijkse achtergrond van hun leraar en de cultuur van oude wereld in zijn algemeenheid hebben ze helemaal niks. Als je hen hoort over hun docent krijg je al snel medelijden met Paul Wittgenstein, zoals hij heet, ook al staat deze historische figuur (pianist die zijn rechter arm verloor in de Eerste Wereldoorlog en broer van beroemd filosoof Ludwig) niet te boek als een bijzonder sympathiek mens.

Dat blijkt hij bij opkomst hier ook niet te zijn. Gestoken in tweedkostuum, bladmuziek onder de enige arm, en met weinig geduld voor kinderen of personeel is hij een vervelende frik bij uitstek. Maar dan gebeuren er in deze ‘thriller-komedie’ allerlei dingen die je toch zeer voor hem innemen.

Dat heeft niet in de laatste plaats te maken met het spel van Martijn Nieuwerf. Zijn Wittgenstein is een man uit een tijd van andere normen en waarden, met andere (gezags-) verhoudingen. Nieuwerf weet hem neer te zetten zonder dat dat karikaturaal wordt: irritant, egocentrisch en onverschillig bij vlagen, maar ook menselijk, en zelfs ontroerend.

Iemand die je het zeker niet gunt door toedoen van een dolle tweeling nog een arm te verliezen, iets waar het op uit lijkt te draaien in deze vermakelijke, lichtvoetige theaterthriller – waarbij de butler zich uiteindelijk zeker niet onbetuigd laat.

De Verschrikkelijke Wittgenstein

Theater

★★★☆☆

Door Bellevue. Lunchvoorstelling. Tekst en regie: Roeland Hofman.
5/5 Theater Bellevue, Amsterdam. T/m 26/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden