Een fotomoment van nog geen twee minuten leverde 700 foto's van het Britse verloofde stel op

Beeldvormers onderzoekt hoe een foto ons wereldbeeld bepaalt

De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: een huwelijksaankondiging die niet onopgemerkt bleef.

Prince Harry en Meghan Markle tijdens een officiële fotoshoot in de tuin van Kensington Palace. Foto getty

De site van het Canadese modelabel Line the label lag er maandag even uit. Iets te veel mensen waren op hetzelfde moment op zoek naar een witte trenchcoat van 526 euro. De Canadezen hebben hun zaken nu weer op orde en inmiddels is er een wachtlijst voor de jas, die vanaf deze week als de 'Meghan coat' door het leven gaat. Meghan is Meghan Markle, voor de seriekijkers onder ons tot voor kort vooral bekend als Rachel Zane, haar personage uit de advocatenserie Suits.

Zwaaien

Op maandag verliet Markle aan de hand van haar verloofde prins Harry (korenblauw pak) Kensington Palace, wandelde rond de vijver en nam plaats voor een trap die naar een hoger deel van de tuin leidde. Aan de overkant van de vijver, nog net op schreeuwafstand, stond de verzamelde wereldpers. Het paar stond daar een veertigtal seconden en probeerde een paar vragen te beantwoorden die vanaf de overkant van de vijver werden geroepen. Meghan en Harry droegen geen microfoons, dus hun antwoorden klonken ijl en werden bijna overstemd door het geratel van de camera's. Harry was 'blij dat het niet regende'. 'Meghan, laat je ring zien!', riep iemand. Ze draaide haar hand naar de camera's. Frrrrrrrrrrrrrt, klonk het.

Na veertig seconden draaiden ze zich om en liepen richting de trap. Op een afgesproken moment draaiden ze zich weer om, om de fotografen net even een ander perspectief te geven. Hij trok haar naar zich toe. Fotografen begonnen te roepen dat ze elkaar moesten kussen, maar daar trapten ze niet in. Nog een keer zwaaien, omdraaien en de trap oplopen. Al zwaaiend verdwenen ze uit beeld.

Foto getty

700 foto's

In totaal duurde het fotomoment 1 minuut en 45 seconden. In het Volkskrant-fotosysteem staan zo'n zevenhonderd foto's die in deze kleine twee minuten door de fotopersbureaus van de wereld zijn verspreid. Elke fase van de wandeling werd vastgelegd, van de eerste tot de laatste glimp van die opvallende Canadese trenchcoat door de struiken van Kensington Gardens, en met name Meghan Markle werd in onderdelen opgeserveerd, gezien de vele close-ups.

Haar schoenen bijvoorbeeld: de zandkleurige stiletto's van Aquazurra (de Matilde Crisscross Suede). Talloze foto's van haar hand met de door prins Harry ontworpen verlovingsring, waarin twee diamantjes uit de juwelencollectie van zijn moeder, Diana Spencer (al weer ruim twintig jaar geleden verongelukt) zijn verwerkt. En merkwaardiger wellicht, een close-up van de achterwerken van Meghan en Harry als ze de trap beklimmen.

Het blauw van Diana

Het was een fotomoment met een strak plan. Markle is een echte ster, een veteraan van de rode lopers van Hollywood. Zij sleepte Harry hier doorheen. Wie het BBC-filmpje van de aankondiging, dat op YouTube staat, een paar keer bekijkt, vallen haar gefluisterde woorden op, de manier waarop ze hem naar de juiste plek dirigeert en, terwijl het geluid van de camera's een crescendo bereikt, Harry geruststellend over zijn arm wrijft.

Het was tijdens de verlovingsaankondiging van 1981, dat de obsessie van de Britse pers met Harry's moeder Diana Spencer begon. Wie de foto's terugkijkt van de doodverlegen Diana, aan de hand van Charles, valt op dat Harry sprekend op haar lijkt en dat hij de kleur blauw draagt van de verlovingsjurk van zijn moeder.

Hij heeft zelf de ring aan de hand van zijn verloofde ontworpen. En hij is van plan de regie in handen te houden, al was het maar 1 minuut en 45 seconden lang in de tuin van Kensington Palace.

Foto getty
Meer over