Een filosoof als ware wielrenner

Titel: De passie van wielrennen...

Bert Wagendorp

Wie is die Marc Van den Bossche? Van den Bossche schreef alssportjournalist voor De Morgen, Knack en Runner's World.Tegenwoordig is hij hoogleraar Hedendaagse Filosofie aan de VrijeUniversiteit Brussel. Hij heeft inmiddels vier boeken overfilosofie op zijn naam staan.

Een filosoof met wielrennen als passie? Ja, Van den Bosschekan vaak worden aangetroffen terwijl hij tegen de wind in buffeltop de Scheldedijken. En toen Nico Mattan dit voorjaarGent-Wevelgem won, zat hij met tranen in de ogen voor de tv. Hijkan drie dagen zonder de fiets, daarna slaan het chagrijn en dehartkloppingen toe.

Filosofen zitten toch altijd in een luie stoel te peinzen overhet leven of een heel moeilijk boek te lezen? Nee hoor. Plato,toch niet de geringste onder de filosofen, was een fanatiekeworstelaar. En in de moderne filosofie is volgens Van den Bosscheook een teneur te herkennen naar een filosofisch leven dat zichniet langer louter afspeelt in de discursieve theorie, maarwaarin filosofie meer wordt gezien als 'een belichaamdelevenspraktijk'. Pythagoras en Socrates dachten er ook al zoover.

Dus Socrates was een wielrenner geweest. Dat mag zeker nietworden uitgesloten.

Zwetende filosofen. Van den Bossche schrijft: 'Ze bestaan duswel, filosofen die tot het buitengewoon diepzinnige inzicht komendat mensen niet alleen rationele oplossingen bedenken voor al danniet existentieel geladen vragen, maar ook hun dagen af en toeversieren met zweetdruppels produceren, of scheten en boerenlaten. () Of dat ze in een uitzinnige bui van geluk verkerenna een uur joggen in een pletsende regenbui.'

En Nietzsche? Wegkapitein in de Telekomploeg, zonder twijfel.Hij is niet voor niets Van den Bossche's favoriete filosoof.Nietzsche was niet bang voor lijfelijkheid. Hij schreef: 'Lijfben ik geheel en al, en niets buiten dat; en ziel is slechts eenwoord voor iets aan het lijf.' Jan Ullrich had het kunnen zeggen.

Wat wil Van den Bossche? Hij wil de filosoof zijn van defitness, de pleitbezorger van de gezondheidscultus. Wantwielrennen, schrijft hij, heeft voor hem alles te maken met dealoude ambitie van de filosofie om naar een deugdzaam leven testreven. Op de fiets komen bovendien de ideeën en gedachten.

Wat wil Van den Bossche nog meer? Hij wil in plaats vanpromotie van de rector van de universiteit graag subsidie voorde aankoop van een koersfiets van het merk Colnago, type C 50,afgewerkt met een Ultegra-groep van Shimano. Hij belooft dat hijdaarmee een nóg betere filosoof zal worden.

Kopen? Ja. Leuk boek voor mensen die onder het fietsen ookweleens denken: ik fiets, dus ik besta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden