TIP

Een filmfestival voor thuis: 50 films uit 50 jaar IFFR

Avondklok? De Volkskrant weet wel raad met de stille uren. Kijk online Fassbinder en eetcultfilm Tampopo.

Bart Dirks
Still uit de film Tampopo (1985). Beeld
Still uit de film Tampopo (1985).

‘Een bizarre liefdesgeschiedenis tussen een Marokkaan en een 25 jaar oudere poetsvrouw’ – de Duitse rechts-populistische AfD was furieus toen in 2019 de film Angst Essen Seele auf werd vertoond in Halle. ‘Wie wil zoiets verstorends nou zien?’

Het maakt des te nieuwsgieriger naar deze zwart-witfilm uit 1973 van regisseur Rainer Werner Fassbinder (die een bijrolletje speelt). Het liefdesverhaal tussen gastarbeider Ali en weduwe Emmi is nu vijftig dagen te zien op het streamingkanaal van het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Onder het motto IFFR Unleashed 50/50 biedt het festival online vijftig films aan die op vijftig edities van het festival te zien waren. Het aanbod uit de jaren zeventig staat al online. Vanaf 3 maart volgt de selectie uit de jaren tachtig, later in maart en april volgen de films uit de jaren negentig en verder.

Het leukste is om met grasduinen te beginnen in de jaren zeventig. Fassbinders schetsmatig vertelde, maar gestileerde Angst Essen Seele auf is zeker een aanrader. Te meer als je bedenkt dat hij de film in amper twee weken opnam, tijdens een gat in de agenda tussen twee andere films. Als Ali (El Hedi ben Salem) en Emmi (Brigitte Mira) een relatie krijgen, worden ze met de nek aangekeken door Emmi’s buren, collega’s en familie. Zelfs de kruidenier weigert haar als klant. De afkeurende reactie van AfD uit 2019 zegt hoe actueel het thema nog is.

Uit de IFFR-jaren tachtig volgt Stop Making Sense, de baanbrekende concertregistratie van de Talking Heads. (Aardig om vervolgens een uitstapje te maken naar filmhuiskanaal picl.nl, voor de nieuwe concertfilm American Utopia van David Byrne).

Tot de verjaardagskeuze behoort ook de aanstekelijke ‘noedelwestern’ Tampopo (1985), een komedie over een eethuisje in Tokio. ‘Vanaf het allereerste begin maakt het Japanse Tampopo zijn status als eetfilmklassieker waar’, oordeelde de Volkskrant toen de film enkele jaren geleden op tv was. ‘Een slimme, zelfbewuste, lieve en hilarische film, die dankzij zijn speelse vorm en hoge verteltempo geen moment door de tijd is aangetast.’

Het blijft behelpen, thuis arthousefilms kijken die vaak net iets meer concentratie vergen. Het ‘echte’ IFFR was in februari noodgedwongen alleen online. Van 2 tot 6 juni volgt een feestelijk slot – corona volente met publiek in de Rotterdamse zalen.

IFFR 50/50 Unleashed: www.iffr.com. IFFR biedt onbeperkt films kijken aan voor 5 euro per maand, losse films kosten 4,50 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden