Review

Een fijne versmelting van theater, literatuur en klank

Matthias Goerne zingt de sterren van de hemel in Alle Tage van componist Thomas Larcher, die gefascineerd is door de zangstem. Te horen viel een verrukkelijk versmelting van theater, literatuur en klank.

Biëlla Luttmer
Thomas Larcher. Beeld ANP
Thomas Larcher.Beeld ANP

Großer Bär, komm herab, zingt Matthias Goerne, en sterren dalen neer in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Met serene blazerslijnen die ononderbroken van het ene naar het andere instrument trekken, lokt hij je mee, de dichtregels van Ingeborg Bachmann in. Aan het slot spatten flonkerklanken in scherven uiteen. In het gedicht wordt het sterrenbeeld aan de hemel een oude beer met stoppelvacht. In de compositie van Thomas Larcher transformeert het vertrouwde symfonieorkest tot een ensemble waarin accordeon en geprepareerde piano even belangrijk zijn als strijkers en slagwerk.

Larcher, die eerder liederen schreef voor de tenor Mark Padmore en bariton Matthias Goerne, blijft gefascineerd door de zangstem. Anrufung des Großen Bären is onderdeel van zijn nieuwe werk Alle Tage. Dat stond aangekondigd als symfonie voor bariton en orkest, maar de Oostenrijker kwam in tijdnood. Dus stonden in de Zaterdagmatinee alleen de vocale gedeelten van de symfonie op de lessenaars. Twee instrumentale delen houden we tegoed.

Te horen viel een verrukkelijk versmelting van theater, literatuur en klank. Aangevuurd door hun oude chef-dirigent Jaap van Zweden speelden de musici van het Radio Filharmonisch Orkest op de toppen van hun kunnen. Geprikkeld door Larchers noten en de diepgouden stem van Goerne liepen ze over van energie en mededeelzaamheid. Aan het slot van Alle Tage klonk opnieuw de accordeon, heel in de verte als de draailier uit Der Leiermann, het slotlied van Schuberts Winterreise. Zo ontstond een subtiele lijn van Larchers Onvoltooide naar de Grote symfonie in C van Schubert, die na de pauze een meeslepende uitvoering kreeg.

Matthias Goerne. Alle Tage. Speellijst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden