Een fijn spookhuisverhaal

Hans Bouman

Al David Mitchell's boeken, zo heeft hij bij herhaling laten weten, maken deel uit van de 'überroman' die zijn oeuvre vormt. Dat geldt ook voor het vast niet toevallig op Halloween verschijnende Doorgang (Slade House), een soort literaire amuse waarvan de auteur reeds fragmenten via Twitter publiceerde.

Het boek bestaat uit vijf delen, die met tussenpozen van negen jaar telkens spelen op de laatste zaterdag van oktober, van 1979 tot 2015 (vandaag dus).

Piepklein deurtje

In het eerste deel brengen de 13-jarige Nathan en zijn moeder een bezoek aan Lady Grayer. Van meet af aan voelt zowel Nathan als de lezer dat er iets niet klopt. Waarom loopt de toegang tot het huis van de adellijke dame via een piepklein zwart metalen deurtje zonder slot, in het nauwe Slade Alley? En hoe kan er tussen dat steegje en Cranbury Avenue zo'n groot huis met dito tuin passen?

Als moeder en zoon door Lady Grayer zijn ontvangen, gebeuren er merkwaardige dingen, die de nerdy Nathan wijt aan de valium die hij van zijn moeder heeft gepikt, maar de lezer heeft dan allang door dat zich bovennatuurlijke taferelen afspelen, zeker wanneer hij vertrouwd is met Mitchells andere boeken.

Rode draad

Het mysterieuze huis waar telkens nieuwe mensen naartoe worden gelokt, is op verhaalniveau de rode draad in Doorgang. In 1988 maakt een politieman de gang door het steegje, in 1997 een onzekere studente en haar medeleden van de Paranormale Club, in 2006 een ondernemende journaliste en in 2015 niemand minder dan een (vrouwelijke) incarnatie van dr. Marinus, een personage dat we kennen uit De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet en Tijdmeters.

Uit dat laatste boek kennen we ook de strijd tussen de Chronometristen (die telkens reïncarneren) en de Anachoreten (die mensen vermoorden om zelf eeuwig te kunnen leven). Ook in Mitchells nieuwe roman speelt die strijd een centrale rol.

Feest van herkenning

Doorgang jongleert op bekwame wijze met de klassieke ingrediënten van het spookhuisverhaal, en Mitchell knipoogt in het boek gretig naar de wereldliteratuur (van Dickens tot Tolkien en Rowling) en zijn eigen oeuvre. Schrijver Crispin Hershey, het tijdschrift Spyglass, gerotzooi met een schoolkluisje: voor de fans biedt deze korte roman een feest van herkenning, en voor nieuwkomers een aangenaam laagdrempelige kennismaking.

Zelfs recenserende wijsneuzen komen aan hun trekken. Voor hen laat Mitchell Slade House in 1940 tijdens de Blitz verwoesten door een V1. Terwijl iedereen weet dat de eerste V1's pas in juni 1944 de oversteek over het Kanaal maakten. Fijne schrijver.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden