Een feestelijke finale

De muziek en de tv-commercial: het is de bedoeling dat ze elkaar versterken, maar soms ontstijgt het liedje de reclame....

Nummer: Everlasting Love

Artiest: Kerry Norton

Reclame: Grolsch

Cd: Young Heart

Grolsch heeft een naam hoog te houden als het over reclamemuziek gaat.In de tijd dat er nog maar drie netten waren en muziek in reclame nogminder prominent aanwezig was, zette het biermerk al een trend met eenbroeierige saxofoonriedel. Sindsdien wordt de vaak hartverwarmende,donkerbruine sfeer in de Grolsch-reclames mede gecreëerd met goede, jazzynummers.

In een van de laatste spots is de muziek belangrijker dan ooit. Het gaater zelfs over. Een meisje is met vrienden in een druk bruin café waar eenpianist zit te spelen. Wanneer hij een nummer inzet, begint ze aarzelendte neurieën en zingt ze het uiteindelijk mee. Het is Everlasting Love, desoulstamper van Love Affair uit 1968, onlangs ook gezongen door JamieCullum in de tweede Bridget Jones film.

De reclame ziet er prachtig uit. Hij is in Praag opgenomen door deregisseur Mike van Diem, die een Oscar heeft gewonnen voor zijn filmKarakter. De zangeres en de pianist lijken acteurs. Ze playbacken niet alte best. Maar het zijn daadwerkelijk de mensen die je hoort. Ze hebben demuziek opgenomen op een oude, gammele piano in de kelder van hetreclamemuziekbedrijf MassiveMusic.

'Er is een uitgebreide casting aan vooraf gegaan', vertelt Philip Oomenvan MassiveMusic. 'We hadden de opdracht om een zangeres te vinden tussende 28 en de 32 jaar oud die er goed uitzag en van wie het aannemelijk zoulijken dat ze met vrienden in Praag aan het stappen zou zijn.' Na eenvoorselectie bleven twaalf kandidaten over die in Londen auditie hebbengedaan. Het werd Kerry Norton. Zij was vijf maanden zwanger tijdens defilmopnamen en moest tussendoor steeds naar het toilet om over te geven.

Ook het nummer diende aan bepaalde voorwaarden te voldoen. 'Het moestaarzelend beginnen en vervolgens snel accelereren naar een feestelijkefinale.' Zestig nummers zijn de revue gepasseerd voordat Everlasting Lovewerd gekozen. 'We hebben de versie van Jamie Cullum als voorbeeldgebruikt.'

De Britse Kerry Norton woont in Canada, maar nu is een cd van haarverschenen met Nederlandse jazzmuzikanten. Het is een initiatief vanproducer Tom Peters, die contact heeft gezocht met het Grolsch-meisje nadathij de reclame had gezien. De bekende jazzstandards en popliedjes op YoungHeart zijn gearrangeerd door de toetsenist Glen Corneille. Hij zat ondermeer in het televisieprogramma De notenclub, werkte met Do en Boris en hadeveneens succes als jazzpianist. Eind augustus kwam hij om het leven bijeen auto-ongeluk. Everlasting Love staat ook op de cd, maar het is dus eenandere versie dan die van de reclame. Met Glen Corneille, op een veelbetere piano.

Koen Schouten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden