Eén exit-poll op verkiezingsavond

De NOS, RTL Nieuws en het ANP slaan op de avond van de Tweede Kamerverkiezingen de handen ineen.

ANP

Daarnaast levert Synovate gedurende de verkiezingsdag tussenstanden van de opkomst en zullen NOS, RTL Nieuws en ANP een onderzoek publiceren waarvoor kiezers naar hun oordeel is gevraagd over actuele kwesties.

De samenwerking tussen de drie nieuwsorganisaties is uniek. Voorgaande verkiezingen trokken NOS en ANP wel al gezamenlijk op. Zowel NOS als RTL Nieuws zal in de uitzendingen op 9 juni veel aandacht besteden aan de landelijke verkiezingen. De verkiezingsdienst van het ANP levert traditioneel alle voorlopige uitslagen op basis van de uitgebrachte stemmen.

Hoofdredacteur Hans Laroes van NOS Nieuws nam het initiatief voor de samenwerking. ‘Op deze manier bieden we helderheid aan de kiezers, en is er geen onderlinge concurrentie over de cijfers.’ Hij verwijst naar landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië waar ook de nieuwsorganisaties samenwerken bij polls.

Driedimensionaal

De NOS maakte intussen bekend dat de uitslagen van de verkiezingen te zien zullen zijn in 3D, met gebruik van het aanraakscherm dat tijdens de introductie bij de gemeenteraadsverkiezingen al veel opzien baarde. Het beeldscherm wordt uitgebreid met een aantal nieuwe functies. Zo zal Ferry Mingelen op het touchscreen een 3D-projectie laten zien van de Tweede Kamer, evenals de toekomstige zetelverdeling en de mogelijke coalities.

Voor NOS-presentator Herman van der Zandt blijft alles ‘bij het oude’. Door het scherm aan te raken toont hij de kijkers de uitslagen en opkomstpercentages per gemeente. Aan de vormgeving van de uitslagen verandert niets.

Mingelen en Van der Zandt oefenen komende week een aantal uren per dag om het scherm optimaal te kunnen bedienen tijdens de uitzending Nederland Kiest (Nederland 1, 20.30 uur tot 01.00 uur).

Het idee om een aanraakscherm in te zetten ontstond vorig jaar tijdens een bezoek van de NOS-redactie aan de Amerikaanse nieuwszender CNN ten tijde van de presidentsverkiezingen. CNN maakte gebruik van een soortgelijk scherm. De software en vormgeving van het Nederlandse scherm zijn speciaal voor de NOS ontwikkeld. Het scherm wordt overigens ook iedere avond tijdens het NOS Journaal van 20.00 uur gebruikt bij het weerbericht, alleen (nog) zonder aanraakfunctie.

Regisseur Martin de Groot is benieuwd hoe de kijkers op de nieuwe functies van het scherm reageren. ‘We waren in eerste instantie erg verbaasd over de impact die het scherm teweegbracht. Normaal vinden wij, achter de schermen, die technische snufjes vooral erg leuk. Maar dat de reactie van buitenaf zo overweldigend en enthousiast is, heb ik nog niet eerder meegemaakt’, aldus De Groot.

Een voorproefje van het 3D-scherm: Ferry Mingelen probeert het uit tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010.

]]>

Ferry Mingelen en het interactieve bord van de NOS tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010. (NOS/YouTube) Beeld
Ferry Mingelen en het interactieve bord van de NOS tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010. (NOS/YouTube)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden