Een Durk-Jan is ook maar een mens

Surf je al jaren over internet, denk je er eindelijk een beetje de weg te kennen, blijk je opeens de allerlaatste Nederlander die nog nooit gehoord heeft van startpagina.nl....

Martijn van Calmthout

Ik was er nog nooit geweest, gewend als ik ben om me niet de weg door anderen te laten voorschrijven, zolang ik niet hopeloos verdwaald ben. En dat had nog lang zo kunnen blijven als over startpagina.nl niet de pleuris was uitgebroken. Het heeft her en der al in de krant gestaan, maar ik vat het nog even samen.

Bedenker Durk-Jan de Bruin verkocht zijn wegwijspagina onlangs aan uitgever VNU voor iets van 30 miljoen. Mooi voor Durk-Jan, minder mooi voor de vrijwilligers die de componenten van de startpagina netjes bijhielden, de zogeheten dochters. Die nemen geen genoegen met de bonus van duizend gulden die Durk hun aanbiedt. Ze willen de helft van de buit, 17 miljoen dus.

Ik moet zeggen dat ook ik op het eerste gezicht meende dat die dochters groot gelijk hebben. Ben je een beetje met zijn allen bezig iets nuttigs in de lucht te houden, gaat er één met het succes aan de haal. Temeer omdat De Bruin steeds had rondgebazuind dat hij een idealist was, ooit begonnen met startpagina.nl om zijn oude vader een beetje de weg te wijzen op het web. En zeker niet van plan zijn idee te verkopen.

Dat deed hij dus wel. En niet alleen aan VNU. Nu er ruzie is, blijkt opeens ook dat naamsvermelding op startpagina.nl voor bedrijven allang geld kostte, wat niet de afspraak was. Is Durk-Jan dus een onbetrouwbare hond? Welnee, een Durk-Jan is ook maar een mens, wat zijn sullige volgelingen ook van hem mogen denken.

Veel erger is dat ze bij VNU nog altijd niet goed bij hun hoofd zijn als het over internet gaat. Kennelijk begrijpen ze daar niet dat surfers als u en ik een site van de ene dag op de andere laten vallen als die niet meer beweegt. Nu de boze dochters beginnen weg te lopen - deze week openden ze de site startpagina2.nl - is het eind van startpagina.nl gegarandeerd in zicht. Ik zal het verder niet missen, maar er is wel weer 30 miljoen internetgeld naar de haaien.

Wel node gemist deze week: een gedegen ingezonden stuk van internetminister van grote steden Rogier van Boxtel (D66). Een reactie, gebaseerd op feiten en onderzoek, op het provocerende artikel van Bert Dijkshoorn en Theo Loth, vorige zaterdag in deze krant: over de kwalijke kanten van internet, dat slecht voor het milieu zou zijn, de creativiteit doodt, organisaties uitholt en leidt tot financieel kamikazegedrag.

Reëel of niet? Het zegt mij genoeg dat er kennelijk nog nooit iemand op het idee is gekomen eens systematisch uit te vlooien wat we nou eigenlijk wel opschieten met internet, en wat niet. VNU, de overheid, ze doen maar wat. Ons rest slechts bidden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden