Een doek voor de vlekken, maar nooit meer een muis

Wegens grote vraag in de VS komt de iPad pas eind mei naar Europa. Is hij echt ‘magisch en revolutionair’?...

Van onze correspondent Philippe Remarque

Washington Heeft u ooit een computer op schoot gehouden die geheel met de vingers op een glad scherm wordt bediend? Ik wel, en het voelt natuurlijk aan. En, vooruit Steve Jobs, ook een klein beetje magisch. Waarom nog met een muis over een tafel gaan als je zo intuïtief kunt kloppen, vegen en knijpen?

Het beeld van de iPad is kristalhelder, zodat je het mooiste fotoalbum ooit op je salontafel hebt liggen. Bladeren in een damesblad wordt een bezoek aan een fotogalerie. De vissen van het koraalrif die je ontmoet in de Deep Blue-app hebben prachtige kleuren. Je hebt er wel een ferme theedoek bij nodig, voor de vette vingers.

In bed houdt het ding zo makkelijk vast als een boek. Voor het slapen gaan lees ik er op of kijk een film, de volgende ochtend check ik mijn mail. Omdat je steeds met een simpel gebaar de grootte kan veranderen, zien internetsites en mail er overzichtelijker uit dan op de gewone computer. En hij is razendsnel.

Maar nu wil ik een paar mails beantwoorden. Het touchscreentoetsenbord floept tevoorschijn. Ik kan dit als iPhone-bezitter best goed, en met deze grootte gaat het, als de Ipad plat op tafel ligt, behoorlijk snel. Maar zo gemakkelijk als een echt toetsenbord wordt het nooit. Ik verhelp het probleem met een speciaal toetsenbord-dock van Apple. Nu heb ik een soort laptop. Maar als ik een blokje tekst wil verslepen, moet dat moeizaam op het rechtopstaande scherm.

Nee, een laptopvervanger is dit nog niet. Je kunt hem beter gebruiken om achterover in de papastoel het nieuws te lezen. De speciale applicaties van Wall Street Journal en Time zijn een genoegen.

Met één vingerbeweging maak je de letters groter of blader je door, speel je een filmpje af of bekijk je een hele reeks foto’s in plaats van één. Het nieuws is van tien minuten geleden en advertenties praten tegen je. Het is nog even oefenen, maar het belooft wat. Hoeveel mensen zouden over vijf jaar zo de krant lezen?

Al snel wordt het ding weer uit mijn handen gegrist. De jongetjes willen Plants vs. Zombies spelen. De oudste hield al twee maanden voor de lancering een spreekbeurt over de iPad.

Een spelcomputer met zo’n groot touchscreen was er nog niet op de wereld. Eerst is hij een Airhockeytafel, dan het stuur van een raceauto, vervolgens een scrabblebord. Het ding is geen revolutie voor hen. Dat was destijds de iPhone. Dit is een grotere en mooiere versie. Misschien moeten we nog even wachten tot de app-makers er hun creativiteit op loslaten.

Nu wil dochterlief vingerverven op het gladde scherm. Als het misgaat, schudt ze er even mee voor een blanco vel, net als bij die oude etch-a-sketch. ‘Mag ik hem nou weer?’ ‘Jongens, ruk hem niet uit elkaars hand, het is een duur ding.’ Als dit zo doorgaat, hebben we er nog vier nodig.

Hoewel, mijn vrouw is niet zo enthousiast. Een iPhone voor slechtzienden, schampert ze. En waarom kan hij niet op zijn kant staan in de oplader, terwijl je zo toch een film wilt kijken? Ze is een verwoed Kindle-lezer, dus ik laat haar Ibooks zien. De boeken staan in een boekenkast die na een tik op het scherm omdraait. Je komt niet in het achterhuis, maar in de online boekwinkel. En zie hoe zinnelijk het omslaan van de bladzij gaat, met een aai van je vinger als bij een echt boek. Vergeleken hiermee is de Kindle een onbeholpen zwart-wittelevisie.

‘Heel cool, maar ik blijf op de Kindle lezen’, zegt ze na een proef. De Ipad is haar te zwaar, je kunt hem niet goed met één hand vasthouden. En buiten zie je behalve de tekst de boom boven je, en helaas ook je eigen hoofd.

Na een paar dagen ben ik er nog niet uit. Is dit een speeltje voor Apple-fans? Of een revolutionair venster op de toekomst? Waarschijnlijk allebei.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden