Een dichtbundel uit het niets op tweede plek bestsellerlijst

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Een dichtbundel op nummer 2 en zwarte schapen binnen de koninklijke familie.

Tim Hofmans Gedichten van de broer van Roos bereikte de Top 60 helemaal op eigen krachtBeeld anp

Een dichtbundel op de tweede plaats in de CPNB Bestseller 60! Dat is niet meer voorgekomen sinds 2003, toen Eva Gerlach met Daar ligt het vanuit het niets binnenkwam op 2. Daar moet wel bij gezegd worden dat de bundel van Gerlach speciaal was geschreven voor Gedichtendag en voor één euro vijftig in de winkels lag. (Ja, dat rijmt.)

Tim Hofmans Gedichten van de broer van Roos daarentegen kost een respectabele 15n euro en bereikte de Top 60 helemaal op eigen kracht. Of heeft het feit dat Hofman bekend is van BNN, Wie is de Mol en YouTube-kanaal #BOOS er iets mee te maken? Of dat debroervanroos bij De Wereld Draait Door mocht komen vertellen over de ontstaansgeschiedenis van zijn gedichten en zijn liefde voor taal? Hoe dan ook, het is een mooi begin van de Poëzieweek, die nog tot en met 1 februari duurt.

Willem van Oranje

Hofman was 14 toen hij met dichten begon; Marthijn Wouters en Aron Brouwer waren 16 en 17 toen ze geïnteresseerd raakten in Willem van Oranje en een profielwerkstuk over hem schreven. Inmiddels is het zeven jaar later en is het profielwerkstuk een biografie geworden (Willem van Oranje, binnen op 37) waarin het beeld van onze onbaatzuchtige en heroïsche Vader des Vaderlands wordt bijgesteld. Conclusie: eigenlijk was Willem een opportunist met dictatoriale trekjes.

Verrassend? Ach, we zien hetzelfde gedrag terug bij een andere loot uit de koninklijke familie: prins Bernhard. Die zou, zo wordt gesuggereerd in de nieuwe factionthriller van Thomas Ross, betrokken zijn geweest bij een machtsovername in Nederlands-Indië, met het doel er onderkoning te worden. Met een 27ste plaats in de Bestsellerlijst voor De onderkoning van Indië en een dertiende week voor Jolande Withuis' Juliana, blijft er van Bernhard weinig meer over.

Marthijn Wouters (l) en Aron Brouwer (r)Beeld Aurélie Geurts

CPNB top-10

1 Fajah Lourens
Killerbody dieet; Kosmos (40)Afvallen en spieren kweken.

2 Tim Hofman
Gedichten van de broer van Roos
Meulenhoff (-)Light verse van BNN-presentator.

3 Astrid Holleeder
Judas; Lebowski (12)Zus van de Neus doet boekje open.

4 Fajah Lourens
Killerbody 2; Kosmos (2)

5 Han van Bree
Het aanzien van 2016; Spectrum (2)

6 Rosita Steenbeek
Heb uw vijanden lief; CPNB (2)

7 Benji Davis
De kleine walvis; Luitingh-Sijthoff (4)

8 Vico Olling, Martijn Haas
De Kouwe Ouwe; Lebowski (2)

9 Mark Dakriet
Never nooit meer; Spectrum (2)

10 Hendrik Groen
Pogingen iets van het leven te maken; Meulenhoff (98)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden