Een condoleance op de route naar stijldansles

Harrie Geelen werd bekend als kinderboekenschrijver, illustrator en als schrijver van televisieseries, waaronder de klassieker Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen?...

Clara Strijbosch

Geelen vertelt in Ooms en tantes genadeloze verhaaltjes, die zo kwiek en relativerend worden afgewikkeld dat er, voordat je het weet, weer een paar doden begraven zijn. De hoofdpersoon is vaak een klein jongetje dat zich een weg probeert te banen langs de ingewikkelde verhoudingen tussen vaders en moeders, ooms en tantes, moeders en grootmoeders, en noodgedwongen, alles neemt zoals het komt.

'Nooit zou ik mijn moeder meer zien. Zelfs stampvoeten zou niet helpen. Er zat niets anders voor me op dan haar te vergeten', vertelt het jongetje in het eerste verhaal, waarin hij de ontijdige dood van zijn moeder beschrijft en de reacties van de ooms en tantes die op bezoek komen. Zijn vader zal hertrouwen met serviezenverkoopster Brigitte en met haar op de markt theepotten en borden aan de man brengen, tot hun auto door een trein wordt gegrepen. Vader is verlamd, Brigitte dood en alle servies ligt in scherven op straat. Het jongetje wordt, tot zijn verdriet, ondergebracht bij zijn streng katholieke tante Tine, die alles beter weet en dat graag aan iedereen laat horen.

De meeste verhaaltjes, die kort tot ultrakort zijn, spelen zich af in het diepe zuiden van Nederland. Een stoet van wonderlijke mensen passeert de revue. Er zijn dwergen die piano spelen, vrouwen met een kunstoog, van wie altijd één oog gericht is op wat zij begeren en één oog op een onbepaald punt in de ruimte, en tweelingzusters die samen bloemen verkopen en elkaar zo onverdraaglijk vinden dat ze altijd in twee verschillende zijbeuken in de kerk zitten en nooit dezelfde weg naar huis terug nemen.

Het wonderlijkst zijn de ooms: oom Lothar, die bij wijze van tussenstop op de route naar zijn wekelijkse stijldansles komt condoleren met een pochet in zijn camelkleurige jas en een anjer in zijn knoopsgat, en oom Leonard, die 'ieder instrument bespeelt waarmee je in een café mag komen' en onveranderlijk zonder instrument naar buiten gaat.

Geelen vertelt zijn verhaaltjes met de montere humor van iemand die veel heeft gezien en die heeft besloten alle dingen van hun vermakelijke kant te bekijken.

Mensen slaan net zo hard en onverwacht om zich heen als het lot. Ze mishandelen elkaar, ze komen onder trams of onder treinen, worden ziek, gaan dood, of raken tijdens een bedevaart op wonderlijke wijze van hun kwalen af, of trouwen uit vertedering met hun achterlijke hospita. Alles kan. Geelen schildert met zijn messcherpe portretjes een eigen wereld van een heel gewone, heel bijzondere familie.

Clara Strijbosch

Harrie Geelen: Ooms en tantes, tantes en ooms Van Oorschot; euro 15,-

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden