Een cd-rom met 14.208 singles en 6.380 albums

Noem zo veel mogelijk popgroepen waarvan de naam begint met een F. Welke single stond het langst op de bovenste plaats van de Nederlandse Top-40?...

Op vragen en opdrachten van dat kaliber was het antwoord tot voor kort uitsluitend aan te treffen in het Hit Dossier, een min of meer regelmatig verschijnend en almaar dikker wordend naslagwerk waarin 'alle hits op een rijtje' zijn terug te vinden, dat wil zegen de singles en albums die in Nederland ooit de charts haalden. Met het Hit Dossier in de hand wordt de speellijst van menig radioprogramma in elkaar gezet. In sommige Nederlandse huiskamers wordt de ene quiz na de andere afgewerkt met als voornaamste bron het Hit Dossier.

Sinds vorige week moet het boek rekening houden met een geduchte concurrent. Op de cd-rom Top-40 Dossier 1965-1996 is veel terug te vinden van wat het boek zo aardig maakt. En in een voornaam opzicht overtreft de digitale versie haar papieren voorganger, want nu zijn ook de wekelijkse afleveringen te raadplegen die de Top-40 sinds 1965 kende. (Voor wie het weten wil: precies tien jaar geleden stonden The Bangles op nummer 1, met Walk like an Egyptian. Weer tien jaar daarvoor, op 4 december 1976, voerde Abba de lijst aan met Money, money, money. Dertig jaar geleden deden Herman's Hermits dat, met No milk today.)

Het Top-40 Dossier is bijgehouden tot week 27 van dit jaar en bevat de titels van 14.208 verschillende singles en 6.380 albums. Die zijn vervaardigd door 5.939 groepen of artiesten, en verschenen bij 957 platenlabels. Ze zijn gemakkelijk op te roepen dankzij een oersimpele zoekstructuur die werkt met drie trefwoorden: standaardlijsten, hitfeiten en zoeklijsten.

Even rondschuimen en je weet dat de Top-1000 aller tijden wordt aangevoerd door de drie uitvoeringen van La danse de Zorba (door Trio Hellenique, Duo Acropolis en Mikis Theodorakis). De eerste Nederlandse single komt pas op tien: Huilen is voor jou te laat (Corry & De Rekels). Er is ook een Top-100 van 'hoogste binnenkomers', aangevoerd door zeven platen die alle in hun eerste week op nummer 1 stonden: drie van The Beatles, maar ook eentje van de Dutch Swing College Band (Letkis).

Vanzelfsprekend zijn het de zelf samen te stellen zoeklijsten die de cd bijzonder maken, vergeleken althans met het Hit Dossier. Maar bij het fabrieken van een overzicht met singles waaraan Michael Jackson meewerkte in de jaren 1983-1986 blijkt het nummer Say say say (met Paul McCartney) verre van eenvoudig boven water te halen - om nog maar te zwijgen van het met Rockwell opgenomen liedje Somebody's watching me. Het was een willekeurige poging, dat wel, maar in het boek is het gevraagde foutloos en in een oogopslag terug te vinden.

Meer gebreken komen aan het licht bij het opvragen van de 'levensloop' die aan elke titel is vastgeplakt. De datum van binnenkomst moet er onder meer in zijn opgenomen, en de stijging of daling van week tot week. Dat schijnt geen probleem te mogen wezen, maar tot driemaal toe crasht de computer en gebeurt er iets geks met de graphics. Verder niks aan de hand, het zal wel goed komen, maar toch.

Op geen enkele cd staan zoveel liedjes als op Top-40 Dossier 1965-1996. Misschien is het daarom wel des te merkwaardiger dat er geen noot muziek uit de luidsprekers komt.

Henrico Prins

Top-40 Dossier 1965-1996, Philips Interactive Media, ¿ 99,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.