Een cameraman op internet voor elke pc

De hele wereld veryoutubet. Ook de uitgever van de Volkskrant, PCM, biedt sinds kort een stortplaats voor videobeelden van amateurs, gemaakt met videocamera’s, webcams, digitale fototoestellen of mobiele telefoons....

Peter van Ammelrooy

Het versturen van videobeelden via internet is geen sinecure. Om te voorkomen dat de computer een nacht staat te ‘pompen’ om een film bij YouTube te krijgen, moeten de beelden worden ingedikt. Ook heeft niet iedereen altijd een camcorder, voor film geschikt fototoestel of een mobieltje bij de hand.

In dat gat in de markt is de jonge Amerikaanse website Flixn gesprongen. Iedereen met een pc of schootcomputer waaraan een camera is gekoppeld (of steeds vaker bij laptops: ingebouwd), kan via internet beelden opnemen en die daarna met andere delen. De website werkt met het multimediale presentatieprogramma Flash en is geschikt voor zowel Windows-pc’s als Macintosh-computers.

Nadat Flixn de camera heeft herkend, is een druk op de knop voldoende om de opnamen – mét geluid – te beginnen. Een tweede klik beëindigt die. Flixn geeft daarna een hyperlink (de verwijzing naar de plek waar de beelden te zien zijn) of geeft de kant-en-klare (html-)code waarmee het filmpje kan worden ingebed op de pagina’s van een handvol grote, bekende websites als MySpace (persoonlijk weblog) en eBay (internetveiling).

Dat Flixn de opnamen bewaart op zijn eigen netwerk, biedt voor- en nadelen. De gebruiker hoeft niet na te denken over het uploaden (het verzenden van beelden naar internet). Maar de gebruiker heeft ook geen kopie op zijn eigen pc staan en kan de beelden dus niet voor andere doeleinden aanwenden (op een cd zetten of per e-mail aan anderen versturen). Ze zijn reddeloos verloren als de servers van Flixn door hun hoeven gaan of het bedrijf zijn deuren sluit.

Een groter euvel van Flixn is dat de website aan het einde van elk opgenomen filmpje een advertentie plakt. Voor niks gaat alleen de zon op, maar niet veel postzegelverkopers zullen het prettig vinden dat hun verfilmde aanbieding op eBay eindigt met de oproep een erotische datingsite te bezoeken.

De kwaliteit van de opnamen hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van de camera. Flixn biedt geen mogelijkheid tot montage of effecten.

Die laatste zijn wel te vinden in de CinekidStudio, de anderhalve week oude website van het kinderfilmfestival Cinekid. Kinderen (maar volwassenen worden niet geweerd) kunnen hier zichzelf met een webcam filmen en de beelden door een bizarre beeldenmixer halen.

Het is mogelijk opnamen te maken in een tiental kant-en-klare stijlen, zoals ‘bling’ (met veel schittering) of ‘meisjes’ (met zoete kleuren). Daarna kan er over de beelden worden getekend en geverfd en kunnen er effecten op worden losgelaten die doen denken aan de psychedelische vloeistofdia’s die in de jaren zestig in zwang raakten. Het resultaat kan alleen op de website van CinekidStudio worden bekeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden