Een briljant horrorverhaal (over een duivelse auto) en nog negentien gewoon goede

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gitaarspelen, dat kan hij niet goed, tapdansen kan hij al helemaal niet, maar schrijven, dat 'is iets wat ik kan'. Stephen King, wie anders, mag zijn boeken graag voorzien van al dan niet lange uitlegstukken waarin hij de ontstaansgeschiedenis van zijn verhalen beschrijft. Introducties waarin een van 's werelds beste verhalenvertellers aan zijn 'beste Trouwe Lezer' vertelt waar en wanneer hij zijn inspiratie opdeed. Het kan een 'flits' in de supermarkt, in bed of in de auto geweest zijn, er zijn ook vagere ideeën bij die tientallen jaren 'geduldig' op hun uitwerking hebben moeten wachten.

Korte verhalen

King, die van nature een schrijver van de lange adem is ('Ik heb een bijzondere voorkeur voor dikke boeken'), beleeft ook intens plezier aan de 'strenge discipline' van het schrijven van het korte verhaal. Dat is, zegt hij, meer een acrobatische vaardigheid, die 'heel veel oefening vergt'. En: 'Strenge discipline is noodzakelijk. De schrijver moet zijn neiging tot het inslaan van verleidelijke zijwegen bedwingen en de hoofdweg blijven volgen.'

In De bazaar van boze dromen heeft de veelschrijver uit Maine twintig korte verhalen gebundeld. Een aantal verscheen in de VS eerder in tijdschriften als Playboy, Esquire, The New Yorker en Granta, andere verhalen waren reeds als e-boek beschikbaar. Dat maakt Bazaar niet tot een opgewarmd prakje, zeker niet voor de Nederlandse lezer. Achttien van de twintig verhalen waren nog niet vertaald.

Opbeurende verhalen

'Ik ken u', zei een oude vrouw ooit in de supermarkt tegen de schrijver, 'u bent Stephen King. U schrijft die griezelverhalen. Dat is prima, hoor, maar ik hou meer van opbeurende verhalen, zoals de Shawshank Redemption.' Heb ik ook geschreven, antwoordde de schrijver gevat. Niet waar, zei ze, en ze reed door op haar scootmobiel.

Het is een vooroordeel dat King zich louter beperkt tot horror- en fantasy-ingrediënten. Hij schrijft ook 'gewone' verhalen, zie twee van zijn laatste twee boeken, Mr Mercedes en Finders Keepers, goed geslaagde detectiveboeken.

Beide genres vinden we in Bazaar. Horror in het briljante Mile 81, waarin een vervloekte auto op een parkeerplaats nietsvermoedende passanten 'opvreet'. King voerde al eerder een duivelse auto (Christine!) op, maar ook dit voertuig mag er zijn. We verklappen niet veel als we onthullen dat kinderen een belangrijke rol spelen - kinderen spelen vaak een hoofdrol bij King.

Dronken vuurwerk is een 'gewoon' verhaal, zonder bovennatuurlijke horror. Het handelt over twee families die aan weerszijden van een meertje elk jaar op 4 juli een wedstrijdje vuurwerk afsteken houden. Wie de grootste knallen produceert, heeft gewonnen. Het is een thema waar King wel raad mee weet. Het einde van het liedje: 'Ik denk dat je de brandweer maar moet bellen. Of bel gelijk maar twee of drie korpsen.'

Ook zeer goed is het verhaal over de journalist die alvast necrologieën schrijft van nog levende personen. Dan liggen ze maar klaar, elke krant heeft zo'n 'kerkhof' van beroemdheden-op-leeftijd aangelegd. Griezelig, in de beleving van King: de beschreven personen sterven niet snel daarna.

Veelschrijver

King wordt weleens verweten dat hij 'te veel' schrijft, dat voor hem het adagium 'that's not writing, that's typing' opgaat. Elk jaar wel twee, drie of zelfs vier boeken. In The New York Times schreef hij twee maanden geleden een stuk over zijn productiviteit, onder de titel 'Stephen King: Can a Novelist Be Too Productive?'.

Hij heeft voor het antwoord meer dan 1.600 woorden nodig, maar de conclusie luidt simpelweg dat hij nog véél meer zou willen schrijven. Van ons mag-ie, maar helaas: 'Ik heb duizend ideeën, maar slechts tien vingers en één typemachine'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden