Een boek voor 'de ongelovige'

Welk boek moet de man/vrouw van de week lezen? Olaf Tempelman raadt 'de ongelovige' Angst van Thich Nhat Hanh aan - met 'wijsheid om stormen te doorstaan'.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Het interessante van het begrip 'ongelovige' dat radicale moslims hanteren is dat er zoveel soorten mensen onder vallen - atheïsten én streng-gereformeerden, ietsisten én bijna alle moslims behalve wat salafistische fanatici. Brit, Bask, Bengaal - ongelovig zijn ze allemaal. Zo kan het dat data als 11 september, 13 november en 22 maart angst zaaien in brede kring. We zijn bijna allemaal geschikte doelwitten voor terreuraanslagen. Menig 'ongelovige' kan daarom deze weken behoefte hebben aan een boek dat helpt angsten te bezweren.

Lezer Rob Steijger had Angst - Wijsheid om stormen te doorstaan van de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh al voor deze rubriek gesuggereerd voordat de aanslagen in Brussel plaatsvonden. De beroemde monnik, bijna 90, ziet om zich heen een angstklimaat dat gestaag in intensiteit toeneemt. Ook Thich Nhat Hanh moet op vliegvelden vele malen door scans en wordt uitgebreid onder zijn monnikspij gefouilleerd. Dat doet hem denken aan de Vietnam-oorlog, toen Amerikanen bang waren voor bijna elk klein kind en bijna elke monnik: iedereen kon een Vietcong zijn. Op een keer trok een Amerikaanse soldaat in het zicht van de monnik zijn geweer. Thich Nhat Hanh keek hem lachend en vol mededogen aan. En ziedaar: de soldaat kalmeerde en het werd nog een aangename middag. 'Woede en angst zijn brandende vuren die alleen maar door mededogen worden gedoofd', weet Thich Nhat Hanh. Terroristen vormen een mensensoort die zich laat leiden door 'het scherpe mes van de woede in het hart'. We moeten proberen zo min mogelijk op die terroristen te lijken. Dat scherpe mes, dat is in de kiem bij iedereen aanwezig. Wie zich ervan bewust wordt, weet Thich Nhat Hanh, wordt én minder boos én minder bang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden